ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έκλεψε την παράσταση ο «Ποντοξενιτέας» στο πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο Σίδνεϊ την Αυστραλίας
Έκλεψε την παράσταση ο «Ποντοξενιτέας» στο πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο Σίδνεϊ την Αυστραλίας
Το χορευτικό του «Ποντοξενιτέα» στην πλατεία του Kogarah, μπροστά από τον Ι.Ν. της Παναγίας Μυρτιδιότισσας. (φωτ.: Παναγιώτης Διαμάντης)
01 Οκτ
0
Σχόλια

Έκλεψε την παράσταση ο «Ποντοξενιτέας» στο πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο Σίδνεϊ την Αυστραλίας

Η πλατεία του Kogarah στο νότιο Σίδνεϊ πλημμύρισε με ελληνισμό την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 για το ετήσιο πανηγύρι της ενορίας παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας. Με μουσική από διάφορα τμήματα του ελληνισμού, με τα χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών και των περιπτέρων, με τις μυρωδιές των φαγητών και γλυκών, για μερικές ώρες η πλατεία μπροστά από τον Ι.Ν. της Αναστάσεως του Κυρίου, της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Ελέσσης έγινε νησίδα ελληνισμού στους Αντίποδες. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι ιερατικοί προϊστάμενοι της ενορίας αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος και πατήρ Δημήτριος, μαζί με τον αντιπρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, πατήρ Αθηναγόρα τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Στο τέλος του προγράμματος του χορευτικού της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας», ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος μίλησε στους χορευτές και σε όλους τους παρευρισκόμενους για το πρόσφατο προσκύνημα του στην Τραπεζούντα του Πόντου. Πριν από μία εβδομάδα, γνώρισε Έλληνες Πόντιους «οι οποίοι ζουν στον Πόντο … και διατηρούν τις παραδόσεις των παρά το ότι είναι υπό πίεση». «Εσείς που ζείτε στην Αυστραλία και που έχετε όλη την ελευθερία, να επιλέγετε να χορεύετε ποντιακά κι επίσης, ελπίζω, να μιλάτε και τη ποντιακή διάλεκτο».

«Είναι ιερή υποχρέωση δική σας», δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, να συνεχίσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, εύχοντας «να πάρουν δύναμη» από προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Πόντο.  Μαζί με το χορευτικό του «Ποντοξενιτέα» συμμετείχαν η Κυπριακή Κοινότητα, η Κρητική Αδελφότητα, η Καλυμνιακή Αδελφότητα, η Αριστοτελείος Ακαδημία και το Sydney Academy of Greek Dance. Οι μικροί μαθητές των απογευματινών σχολείων της Ενορίας παρουσίασαν ποιήματα για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα —η Παναγία των Κυθήρων— καθώς και τος εθνικούς ύμνους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστραλίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.