ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέρασε στην ιστορία η 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτο)
Πέρασε στην ιστορία η 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτο)
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
19 Σεπ
0
Σχόλια

Πέρασε στην ιστορία η 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτο)

Με τις καλύτερες εντυπώσεις και έντονους προβληματισμούς για την συνέχεια έφυγαν οι 230 νέοι και νέες από την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας (ΣΕΝ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, στην Παιδική Κατασκήνωση Μεταμόρφωσης του Δήμου Πολυγύρου.

Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Γενοκτονία… Η διάσωση και η διάδοση».

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, οι νέες και οι νέοι κατέφθαναν στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου η οργανωτική επιτροπή και οι εθελοντές τους υποδέχονταν. Με την άφιξη όλων των συνέδρων, ξεκίνησαν και οι διεργασίες της συνάντησης.

Την συνάντηση άνοιξε η γενική γραμματέας της ΣΕΝ, Περιστέρα Πεΐδου η οποία αφού καλωσόρισε όλους τους νέους και τις νέες κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής (ΣΠΟΣ) Μακεδονίας και Θεσσαλίας Αντώνη Καγκελίδη να απευθύνει έναν χαιρετισμό ο οποίος έκανε μια αναφορά στις θέσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, το καθεστώς που επικρατεί στο ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, την επανένταξη στα βιβλία του κεφαλαίου της Γενοκτονίας καθώς επίσης και την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ύστερα τον λόγο έλαβε η Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αθηνά Σωτηριάδου η οποία εκ μέρους του προέδρου της Ομοσπονδίας Χρήστου Τοπαλίδη —ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί για επαγγελματικούς λόγους—, κήρυξε την έναρξη της Συνάντησης. Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο πρόεδρος της ΣΕΝ της ΠΟΕ Ιωάννης Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές της ΠΟΕ, προτρέποντάς τους να συμμετέχουν, καθώς τόνισε τη σπουδαιότητα των νέων ατόμων, με καινούριες ιδέες και τρόπους λειτουργίας για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και φυσικά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε γλέντι.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη ημέρα των εξαιρετικά ενδιαφερόντων ομιλιών. Αρκετοί νέοι και νέες είχαν ξυπνήσει από πολύ νωρίς και διάλεξαν τον καλύτερο τρόπο για να ξυπνήσουν όσα άτομα δεν είχαν σηκωθεί ακόμα. Με τρία (!!!) αγγεία και τέσσερα (!!!) νταούλια περνούσαν από κάθε σπιτάκι λέγοντας «καλημέρα» σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν μέσα. Δείτε εδώ την live μετάδοση που έκανε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Η γενική γραμματέας της ΣΕΝ Περιστέρα Πεΐδου μαζί με τον πάτερ Ιωάννη πριν τον αγιασμό (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Πριν τις ομιλίες έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον πατέρα Ιωάννη ο οποίος έκανε και μια αναφορά στην ιστορία της εορτής εκείνης της ημέρας (Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού). Πρώτη ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος-γλωσσολόγος και εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου, Αναστασία Μαχαιρίδου η οποία καθήλωσε τους συνέδρους με το θέμα της «Ποντική και Ποντιακή Διάλεκτος: Η κοινωνικότητα της 100 χρόνια μετά» όπου συζητώντας με τους νέους και λύνοντας απορίες τους, τους προέτρεψε να χρησιμοποιούν την ποντιακή διάλεκτο διερευνώντας το πλούσιο έργο από το «Αρχείον του Πόντου», καθώς και άλλα αρχεία από αξιόλογους συγγραφείς.

«Χρειαζόμαστε φυσικούς ομιλητές της Ποντικής Διαλέκτου. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μέσα από τα τραγούδια και τα δίστιχα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναστασία Μαχαιρίδου.

Το λόγο μετά, πήραν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΝ κάνοντας αναφορά στις δράσεις που έγιναν και που θα γίνουν, και συζητώντας με τους νέους για ιδέες νέων δράσεων και τρόπους διάδοσης αυτών. Με την ομιλία τους έκλεισε η Α’ θεματική ενότητα της ημέρας και ακολούθησε διάλειμμα.

Τη Β΄ θεματική ενότητα, άνοιξε ο γραφίστας Δημήτρης Διαμαντόγιαννης, ο οποίος ανήκει στη δημιουργική ομάδα του «G», αναφέροντας τον τρόπο εξέλιξης και τελειοποίησης του συμβόλου, καθώς και τη σπουδαιότητα επαγγελματιών σε κάθε είδους ενέργεια. Επίσης ανέφερε ότι ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία καθώς είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και δεν του αρέσει να «φαίνεται» περιγράφοντας και κάποιες καταστάσεις που έχει ζήσει από την ημέρα κυκλοφορίας του «G». Τις ομιλίες του Σαββάτου, έκλεισε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), παρουσιάζοντας ένα κομμάτι από τις πλούσιες δράσεις της μέσω της θεματικής ενότητας «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1914-1923».

Μετά το τέλος της Β’ θεματικής ενότητας του Σαββάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Ημέρα Μνήμης (14 Σεπτεμβρίου) της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δείπνο και γλέντι.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Prinston, Νίκος Μιχαηλίδης,  συνδέθηκε μέσω skype και μίλησε για την κατάσταση και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Πόντου σήμερα. Παρότρυνε, με πολλές ιδέες, την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, τονίζοντας τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης. Μετά το τέλος της ομιλίας του Μιχαηλίδη ακολούθησαν ερωτήσεις από την νεολαία τις οποίες και απάντησε με μεγάλη του χαρά. Ύστερα τον λόγο πήραν μέλη της ΠΕΝ όπου διάβασαν τα ψηφίσματα της Συνάντησης και ακολούθησε η ομόφωνη ψήφισή τους.

Ψηφίσματα 15ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

  • Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς και της απόφασης μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε ότι αυτή η χρονιά των 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα είναι η αρχή και όχι το τέλος για την κορύφωση των δράσεων της Νεολαίας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά.
  • Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και στις διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.
  • Μετά και την ένταξη ξανά στη εξεταστέα ύλη η διδασκαλία του Μακεδονικού αγώνα. Απαιτούμε στο έτος που συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και του εμπλουτισμού του εν λόγω κεφαλαίου.
  • Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους κεμαλικούς.
  • Ως νέοι 3ης και 4ης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό και για αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενεές και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για αυτό τον σκοπό.
  • Καλούμε το υπουργείο εξωτερικών να μην σιωπά για ακόμα μία φορά και να πάρει επίσημη θέση απέναντι στις προθέσεις διεκδίκησης του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας, 77 κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ποντίων.
  • Αποτελεί ότι πιο αναγκαίο στην σημερινή εποχή και απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων, η επανίδρυση ιστορικών μοναστηριών του Πόντου.
  • Δημιουργία Επιτροπής της Συντονιστικής, η οποία μέχρι το τέλος του 2019 να πραγματοποιήσει επαφές με τα ελληνικά κόμματα που βρίσκονται στην Ευρωβουλή, να ενημερώσει και να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει συζήτηση από τις επιτροπές της Ε.Ε. συντονισμένα και σοβαρά για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.

Μεταξύ άλλων, στην Συνάντηση παρευρέθηκαν: ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕ Γιώργος Κυριακού, Λεωνίδας Σαρβανίδης, και Μόρφω Σιαμλίδου, ο τραγουδιστής Κώστας Καραπαναγιωτίδης και ο Φόρης Πεταλίδης της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, παρευρέθηκε το Σάββατο με τους συνέδρους, και στον χαιρετισμό του, δήλωσε τη χαρά και τη στήριξη του στον αγώνα.

Η Φιλόλογος-Γλωσσολόγος-Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου, Αναστασία Μαχαιρίδου κατά την διάρκεια της ομιλίας της (φωτ.: Πέτρος ΠΑναγιωτόπουλος)

Μετά το τέλος της Συνάντησης, ακολούθησε η καθιερωμένη αναμνηστική ομαδική φωτογραφία. Πριν την αναχώρησή τους όλοι οι νέοι και οι νέες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στον χώρο των ομιλιών όπου στήνοντας ένα μικρό γλέντι είπαν «Καλή αντάμωση!». Δείτε εδώ την live  μετάδοση του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Κείμενο, φωτογραφίες: Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.