ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποντιακή κουζίνα για ακόμη μια χρονιά στην «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Καλλιθέας–Συκεών
Ποντιακή κουζίνα για ακόμη μια χρονιά στην «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Καλλιθέας–Συκεών
(Φωτ.: parallaximag.gr)
15 Σεπ
0
Σχόλια

Ποντιακή κουζίνα για ακόμη μια χρονιά στην «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου Καλλιθέας–Συκεών

Η «Βαλκανική Πλατεία» άνοιξε για ακόμα μια χρονιά τις πύλες της στο κοινό όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μαζί με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών, καθώς και τον μάγειρα Θεόδωρο Κουνατίδη μοίρασαν δωρεάν στον κόσμο δυο είδη της ποντιακής γαστρονομίας.

Η βραδιά ήταν γεμάτη αρώματα και γεύσεις της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γνήσιες συνταγές και να μυηθούν στην ποντιακή κουλτούρα, μέσω της παραδοσιακής μουσικής που πλημμύριζε τον χώρο. Πρώτο πιάτο ήταν ο σορβάς, μια παραδοσιακή σούπα την οποία μπορεί να βρει κανείς σε διάφορες μορφές. Κύρια συστατικά της είναι το σιτάρι, το γιαούρτι και το βούτυρο ενώ πολλές φορές σερβίρετε με διάφορα μυρωδικά. Ως δεύτερο πιάτο ήταν τα περέκ, ίσως και το πιο δημοφιλές ποντιακό παρασκεύασμα. Πρόκειται για μια τηγανιτή πίτα της οποίας το φύλλο φτιάχνεται από νερό, αλεύρι και αλάτι. Συνήθως η γέμιση τους είναι ένα μιξ τυριών παρόλα αυτά μπορεί κανείς να βρει περέκ με διάφορες γεύσεις.

Σκοπός του Κουνατίδη ήταν να δείξει στον κόσμο πως η ποντιακή κουζίνα είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η ιστορία λέει πως οι άνθρωποι της εποχής ζούσαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, έτσι οι γυναίκες κάθε καλοκαίρι αποξήραιναν τα τρόφιμα ώστε να τους μείνουν για τον χειμώνα, έτσι κατέληγαν πάντα με τα πιο αγνά υλικά». Επιπλέον η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους να γνωρίσουν την ποντιακή κουλτούρα, μειώνοντας έτσι το χάσμα γενεών.

(Φωτ.: parallaximag.gr)

Η βραδιά έκλεισε με τον κόσμο να ξεκινάει τον χορό, παρασέρνοντας τόσο τους νέους όσο και τις παλαιότερες γενιές σε ποντιακούς ρυθμούς. Στον χώρο μαζί με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκών βρίσκονταν και η ΕΔΟΜΑΚ, το 1ο και 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Θετική φωνή check point, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών και η Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι ενημέρωναν τον κόσμο για τις δράσεις τους.

Πηγή: parallaximag.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.