ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θεσσαλονίκη: Μουσική «Αργατεία» με ήχους του Πόντου
Θεσσαλονίκη: Μουσική «Αργατεία» με ήχους του Πόντου
(Φωτ.: ethnos.gr)
30 Αυγ
0
Σχόλια

Θεσσαλονίκη: Μουσική «Αργατεία» με ήχους του Πόντου

« “Αργατεία” είναι ένας θεσμός που αναφέρεται στην εθελοντική εργασία των Ποντίων αγροτών. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο χωρίς αμοιβή. Αν το δούμε λίγο πιο ευρέως είναι ένας θεσμός για την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο μουσικός Φίλιππος Κεσαπίδης, και μέλος του συγκροτήματος «Αργατεία».

Μιλώντας για τη μουσική τους είπε πως παρουσιάζουν σκοπούς και τραγούδια των λαών της Μαύρης θάλασσας με ρεπερτόριο που αποτελείται κυρίως, με τραγούδια του Πόντου, τούρκικα, αρμένικα και λάζικα.

Σε τηλεφωνική μας συνομιλία με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει το σχήμα την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ στο Παλατάκι στην Αρετσού στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού φεστιβάλ «Παρά Θιν Αλός» παρουσιάζοντας μουσικές και σκοπούς από την Μαύρη θάλασσα, σχολίασε πως «ο θεσμός της “αργατείας” στις εποχές μοναξιάς και απομόνωσης που ζούμε, μπορεί να έχει εφαρμογή». Όσο για το πώς επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη λέξη ως όνομα για το συγκρότημά τους είπε: «Το κάναμε γιατί θεωρούμε πως όλοι συνεισφέρουμε στη μουσική που παίζουμε. Είναι μια ομαδική και όχι ατομική δουλειά».

«Εστιάζουμε στον Πόντο και τη γύρω περιοχή με αναφορές στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και κομμάτια από την αρμένικη παράδοση, ενώ δεν λείπουν και οι δικές μας συνθέσεις. Κυρίως όμως τα κομμάτια που παίζουμε είναι από την ποντιόφωνη Τραπεζούντα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τραγουδάμε με τους γείτονες». Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβρη τα μέλη του συγκροτήματος ετοιμάζονται για τον πρώτο τους δίσκο. «Θα είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και θα έχει τίτλο “Αργατεία εντάμαν” και στα αγγλικά “Argateia together”».

Πηγή: typosthes.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.