ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το μουσικό συγκρότημα «Αργατεία» συμμετέχει στον πολιτιστικό θεσμό του δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός »
Το μουσικό συγκρότημα «Αργατεία» συμμετέχει στον πολιτιστικό θεσμό του δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός »
(Φωτ.: Αργατεία)
26 Αυγ
0
Σχόλια

Το μουσικό συγκρότημα «Αργατεία» συμμετέχει στον πολιτιστικό θεσμό του δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός »

Το μουσικό συγκρότημα «Αργατεία» θα συμμετέχει στον πολιτιστικό θεσμό του δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός », και ποιο συγκεκριμένα θα είναι η τρίτη μουσική εκδήλωση του φεστιβάλ που θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 21:00 στο Κυβερνείο (Παλατάκι),

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει μουσικές και σκοπούς από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το οκταμελές μουσικό σχήμα έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου και εδρεύει, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ερμηνεύει επι σκηνής σκοπούς και τραγούδια των λαών της Μαύρης θάλασσας με ρεπερτόριο, κατά κύριο λόγο, του Πόντου αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, παρουσιάζοντας μια δυναμική παράσταση που θα φέρει τον θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η «αργατεία» ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμέϊκα. Η μνήμη της «αργατείας» παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκσυγχρονισμού».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Το φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» που φέτος συμπληρώνει τα 29 χρόνια ζωής του, αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του δήμου Καλαμαριάς και ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο σπουδαίους καλλιτέχνες. Για το 2019 οι διοργανωτές επέλεξαν για τους δημότες τις πόλης ένα μουσικό πανόραμα με ποιότητα, ρυθμό και σημαντικές καλλιτεχνικές παρουσίες. Οι συναυλίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής: την Δευτέρα 26 Αυγούστου συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Καλαμαριάς με θέμα «Πνοές Ανατολής και Δύσης», την Τετάρτη 28 Αυγούστου συναυλία από την νέα χορωδία δήμου Καλαμαριάς, τη χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μέλη της χορωδίας «Θερμαΐδες», το φωνητικό σύνολο «enHoro», το μουσικό σύνολο «Camerata Aristoteles» και τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου με θέμα «Μουσικές μετακινήσεις», την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου συναυλία από το συγκρότημα «TAKIM» με την Αρετή Κετιμέ και τον Γιάννη Νιάρχο με θέμα «Αυτά που μας ενώνουν…» και τέλος Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου συναυλία από την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Μουσικό ταξίδι… σε “καλή μεριά”».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.