ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με το βλέμμα στη νεολαία τιμήθηκε η Παναγία Σουμελά στις ΗΠΑ (φώτο)
Με το βλέμμα στη νεολαία τιμήθηκε η Παναγία Σουμελά στις ΗΠΑ (φώτο)
(Φωτ.: ETA PRESS)
21 Αυγ
0
Σχόλια

Με το βλέμμα στη νεολαία τιμήθηκε η Παναγία Σουμελά στις ΗΠΑ (φώτο)

Μέσα σε λίγα λεπτά και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Ποντίων Αμερικής και Καναδά, στο Γουέστ Μίλφορντ, έγιναν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο χώρος όπου χτυπούσε η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού στο Νέο Κόσμο των ΗΠΑ. Πέρασε λοιπόν και ο φετινός εορτασμός για την Παναγία Σουμελά στο πάνθεον των αναμνήσεων για όλους όσους παρευρέθηκαν και γιόρτασαν από κοντά την προστάτιδα του Πόντου, αλλά και για όσους πιστεύουν ότι οι παραδόσεις και οι αξίες των Ποντίων μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Ένα βίντεο όμως με τον επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο να χορεύει με πάθος ποντιακά, στο γλέντι που ακολούθησε τον Εσπερινό του Σαββάτου, ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και εκατοντάδων χρηστών του διαδικτύου. Το βίντεο αυτό έγινε «βάιραλ» (viral) με πάνω από 500 χτυπήματα (views) σε λίγα μόνο λεπτά. Αυτό σε συνδυασμό με την εμφάνιση των νέων που χόρεψαν ποντιακούς χορούς με τις παραδοσιακές φορεσιές έδωσε το στίγμα για μια επιτυχημένη διοργάνωση και βέβαια έκανε για άλλη μια φορά πιο ισχυρούς τους δεσμούς του Ιερού Ιδρύματος με το Ποντιακό στοιχείο απανταχού.

Η περιφορά της εικόνας γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά καθώς είχε πέσει το σούρουπο (φωτ.: ETA PRESS)

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου οι προσκυνητές ανηφόρισαν προς το εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά, που περίμενε ανθοστόλιστο και λαμπερό τον ερχομό τους. Και η μικρή καμπάνα στο καμπαναριό ήχησε και πάλι ακριβώς στις 19:00 με την έναρξη του εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, βοηθούμενος από τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, ιερατικό προϊστάμενο του ναού του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους. Εκεί ήταν και τα παιδιά των χορευτικών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σε μια άλλη αποστολή να τιμήσουν με την παρουσία τους την Παναγία. Τον εσπερινό και την αρτοκλασία ακολούθησε η περιφορά της εικόνας γύρω από το εκκλησάκι και κάτω από το φως των κεριών. Και όταν ολοκληρώθηκε η περιφορά, οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν εκ νέου την εικόνα και να πάρουν από το χέρι του επισκόπου τον άρτο. Όταν ξεκίνησε το γλέντι κανένας δεν υποπτευόταν ότι το χορευτικό που εμφανίστηκε παρουσιάζοντας περήφανους ποντιακούς χορούς δεν ήταν ένα συγκεκριμένο, από μέλη κάποιου συλλόγου, εδώ κοντά που διατηρεί το χορευτικό και τον μήνα των διακοπών. Ήταν ανάμεσα στους χορευτές παιδιά, κορίτσια και αγόρια, από το Κλίβελαντ του Οχάιο, απο το Νόργουολκ του Κονένκτικατ και αλλού. Ήταν όμως τόσο ομοιογενές που λες και έπαιρναν οδηγίες από ένα αόρατο δάσκαλο. Έτσι δεν άργησε αφού πρώτα παρακολούθησε τους χορούς να παρακινηθεί και ο επίσκοπος Αντώνιος.

Ο Μανόλης Ερμείδης από το Κλίβελαντ έφερε μαζί του και τα τέσσερα παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω. Και παρακολουθούσε περήφανος τα παιδιά που χόρευαν κρατώντας μια σημαία την οποία ξεδίπλωσε με προσοχή. Η σημαία έγραφε: «Πόντος, Πατρίδα μ’ κι Ανασπάλωσε». Τον πλησιάσαμε και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την εμφάνιση του χορευτικού. Την ίδια βραδιά άλλωστε ο ένας γιος, ο δεκάχρονος είχε και τα γενέθλιά του. Όπως μας εξήγησε ο Ερμείδης, το χορευτικό των Ποντίων στο Κλίβελαντ, αν και δεν έχει μόνιμη στέγη εντούτοις είναι πασίγνωστο στην περιοχή του Κλίβελαντ και συχνά το καλούν για εμφανίσεις διάφορες κοινότητες και σύλλογοι. Μια άλλη επισκέπτρια, η Μίριαμ Λόμπελ, ήρθε με τον σύζυγο της από κοντινή απόσταση, την λίμνη Γκρίνγουντ, για να γευτεί ελληνικό φαγητό και να παρακολουθήσει το χορευτικό.

Πλήθος ομογενών από διάφορες πολιτείες προσήλθε στην Παναγία Σουμελά για το πανηγύρι στο Γουέστ Μίλφορντ μετά τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: ETA PRESS)

Δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ
Το πρωί της Κυριακής όλοι οι πιστοί συζητούσαν για την όμορφη εμπειρία να δουν τον ποντιακής καταγωγής επίσκοπο να χορεύει μαζί με τα παιδιά σε ένα γλέντι με πολλαπλά μηνύματα, τιμώντας έτσι την καταγωγή του. Στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής πρωτοστάτησε ο Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και διάβασε το μήνυμα του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θετοτόκου. Ακολούθησε μνημόσυνο για τα μέλη και τους πρωτεργάτες του Ιερού Ιδρύματος και έγινε πάλι η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Τον συντονισμό της παρουσίασης των επισήμων είχε ο αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Φώτης Παπαγερμανός ο οποίος και παρουσίασε τα σχέδια του Ιερού Ιδρύματος εν συντομία.

(Φωτ.: ETA PRESS)

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, «πρόκειται να υπογραφούν σύντομα συμβόλαια για την αγορά παρακείμενου οικοπέδου, όμορου με τα ήδη υπάρχοντα». Γιορτάζουν, ανέφερε ο Βασιλειάδης, αυτές τις μέρες όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και οι κρυπτο-χριστιανοί, που εξισλαμίστηκαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Φέτος όμως, είπε, είναι και μια μαύρη επέτειος, η επέτειος των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων. Οφείλουμε, πρόσθεσε, να ζητούμε την δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας. Χρειαζόμαστε, κατέληξε, την βοήθεια όλων για να αποκτήσει το ίδρυμα την αίγλη και το κύρος που του αρμόζει. Παρών και στις δύο μέρες του τριήμερου φεστιβάλ ο μέγας ευεργέτης του Ιερού Ιδρύματος Βασίλειος Κακουλίδης, με την σύζυγο του αλλά και με τα εγγόνια του. Στο γλέντι που ακολούθησε δεν συμμετείχε το χορευτικό, ωστόσο οι προσκυνητές πρωταστάτησαν στο κέφι, που πυροδότησαν οι γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί: Χρήστος Τικταπανίδης στην λύρα, Γιάννης Απαζίδης στο νταούλι, Δημήτρης Στεφανίδης στο τραγούδι και την λύρα και ο Παύλος Δενεσίδης στα πλήκτρα.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.