ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ετοιμάζεται πυρετωδώς η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για τον εορτασμό του Δεκαπεναύγουστου
Ετοιμάζεται πυρετωδώς η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για τον εορτασμό του Δεκαπεναύγουστου
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
10 Αυγ
0
Σχόλια

Ετοιμάζεται πυρετωδώς η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για τον εορτασμό του Δεκαπεναύγουστου

Ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει και στην Παναγία Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, συνεχίζονται πυρετωδώς οι ετοιμασίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μια παράδοση και ιστορία 16 αιώνων που άρχισε να γράφεται με αγώνες και μαρτύρια, γύρω απ΄ το ιερό σύμβολο της εικόνας της κυράς του Πόντου, της Σουμελιώτισσας Παναγίας. Χιλιάδες πιστών ανηφορίζουν κάθε χρόνο στην Καστανιά, στο χώρο του Προσκυνήματος, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μεγαλόχαρη, αλλά και σ΄ όλους τους αγίους, μαρτύρους και ήρωες που θυσίασαν τη ζωής τους, υπερασπίζοντας τη θρησκεία και την παράδοσή μας.

Είναι ο εορτασμός που συνάμα αποτελεί προσπάθεια μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενεές των Ποντιακών εθίμων και παραδόσεων, αλλά και της παρακαταθήκης των ιερών κειμηλίων —θρησκευτικών και ιστορικών— που έχουν μεταφέρει ευλαβικά οι πρόσφυγες από την πατρίδα. Τα Διοικητικό Συμβούλιο του προσκυνήματος και σωματείου «Παναγία Σουμελά», προετοιμάζονται για την διήμερη πανήγυρη στις 14 και 15 Αυγούστου με πολλές εκδηλώσεις, παρουσία εκπροσώπων της εκκλησιαστικής, στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, των ομοσπονδιών και προέδρων των Ποντιακών σωματείων, καθώς και της Ποντιακής νεολαίας, αλλά κυρίως χιλιάδων πιστών απ΄ όλο τον κόσμο.

Να θυμίσουμε ότι την παραμονή και μετά τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό γίνεται η λιτάνευση της αγίας εικόνας της «Παναγίας Σουμελά». Ανήμερα της εορτής, γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία παρουσία του μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και πολλών επισήμων. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τιμάται η μνήμη των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου, που τόσο νωρίς και άδικα έφυγαν από την ζωή, με την ετήσια τιμητική διάκριση και υποτροφία σε έναν από τους μαθητές του λυκείου που αρίστευσαν. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση της ιεράς εικόνος και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και παρατίθεται δεξίωση στους υψηλούς προσκεκλημένους ως αναπόσπαστο τμήμα των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια στην πλατεία του προσκυνήματος, παρουσία πλήθους κόσμου, γίνεται η έναρξη των Ποντιακών καλλιτεχνικών δρώμενων από παιδιά χορευτικών συγκροτημάτων των Ποντιακών μας Σωματείων από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων της ποντιακής νεολαίας της διασποράς. Τέλος, στο γεύμα των επισήμων, εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του προσκυνήματος, ενώ κατά καιρούς τιμώνται σημαίνονται πρόσωπα της πολιτικής, θρησκευτικής ή και ιστορικής ζωής του τόπου για την προσφορά τους στην Ελλάδα και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Πηγή: laosnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.