ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το ντοκιμαντέρ «Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή» προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ της Αυλής
Το ντοκιμαντέρ «Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή» προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ της Αυλής
05 Αυγ
0
Σχόλια

Το ντοκιμαντέρ «Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή» προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ της Αυλής

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή», συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αυλής το οποίο πραγματοποιείται στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Καστοριάς. Το ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε, αποτελεί μέρος μιας σειράς με θέμα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Πρόκειται για μια παραγωγή του Cosmote History και αναφέρεται στην ιστορία της ποντιακής λύρας.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται πάνω σε ιστορίες μουσικών οι οποίοι ασχολούνται διαχρονικά με την ποντιακή λύρα. Μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, ανακαλύπτει ο θεατής και την ιστορία του μουσικού οργάνου. Επίσης, γίνονται αναφορές και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση —στην οποία παρέστη και ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής— προλόγισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού–παιδείας–προγραμματικής ανάδειξης παλιάς πόλης και εξυγίανσης λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου, ενώ ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παραγωγή και απήντησε στη συνέχεια στις ερωτήσεις του κοινού.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την αφήγηση ενός παραμυθιού στην ποντιακή διάλεκτο από τον εκπρόσωπο της Στέγης Λόγου και Τέχνης «Μαλαματένια Λόγια» Καστοριάς Παναγιώτη Αμανατίδη, τον οποίο συνόδευε με τη λύρα του ο γνωστός πόντιος καλλιτέχνης Λάζος Ιωαννίδης, που συνέχισε και με κάποιους ποντιακούς ρυθμούς.

Πηγή: fonikastorias.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.