ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δύο νέα βραβεία απέσπασε το 2ο δημοτικό σχολείο Πετρούπολης στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Δύο νέα βραβεία απέσπασε το 2ο δημοτικό σχολείο Πετρούπολης στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του σχολείο που απέσπασε το ένα από τα δύο βραβεία
09 Ιούλ
0
Σχόλια

Δύο νέα βραβεία απέσπασε το 2ο δημοτικό σχολείο Πετρούπολης στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Δύο νέες διακρίσεις απέσπασε το 2ο δημοτικό σχολείο Πετρούπολης στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό: «Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» τον περασμένο Μάιο, όπου και συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Πήρε το πρώτο βραβείο στην έκδοση εφημερίδας με τίτλο «Δεν ξεχνώ κι ανασπαλώ» καθώς και το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Διαμαντόπετρες που λάμπουν».

Περισσότεροι από 50 μαθητές φέτος μαζί με τρεις εκπαιδευτικούς εργάστηκαν και έδειξαν την ιδιαίτερη ευαισθησία τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Άκρως συγκινητική μάλιστα ήταν και η θεατρική παράσταση που έδωσαν οι μαθητές της Δ’ τάξης τον Ιούνιο του 2019, καταφέρνοντας να μεταδώσουν με ρεαλισμό τον πόνο, τα βάσανα από τον ξεριζωμό των Ποντίων, αλλά και την ατέρμονη αγάπη των Ποντίων για την χαμένη τους πατρίδα. Στις 8 Νοεμβρίου 2019 θα γίνει και η τελετή βράβευσης των μαθητών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ίδιο σχολείο είχε τρεις διακρίσεις με συμμετοχές του σε τρεις κατηγορίες στο 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό τον Μάιο του 2018 με μαθητές της ΣΤ’ Τάξης. Τότε είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ποιήματα» με το ποίημα «Στη γενοκτονία των Ελλήνων» του Πόντου, το πρώτο βραβείο επίσης στα διηγήματα με «Το πλοίο της σωτηρίας» και το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ζωγραφιές» με την αφίσα «1922-2018: 100 χρόνια ξεριζωμού».

Παράλληλες Δράσεις
Παράλληλα με την συμμετοχή τους στον Μαθητικό Διαγωνισμό πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης, όπως ραδιοφωνική εκπομπή στο europeanschoolradio.eu, αλλά και επίσκεψη στο Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», όπου ο υπεύθυνος του τμήματος ποντιακής διαλέκτου και λαογραφίας του συλλόγου, Ηλίας Υφαντίδης ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές σχετικά με την προέλευση της ποντιακής διαλέκτου, τις καταλήξεις και την προφορά των λέξεων. Ως μουσικός, επίσης τους πληροφόρησε και για τα μουσικά όργανα του Πόντου.

Τέλος μαθητής της Δ΄ Τάξης πήρε συνέντευξη από τη γερόντισσα Όλγα Λαζαρίδου, που μίλησε για το πώς η ίδια βίωσε ως μικρό κορίτσι τον ξεριζωμό από τον Πόντο, αλλά και τις κακουχίες που ακολούθησαν στο σκληροτράχηλο ταξίδι από τον Καύκασο μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: maxitis-online.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.