ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Προσφυγιά, η πληγή των λαών» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
«Προσφυγιά, η πληγή των λαών» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
25 Μαρ
0
Σχόλια

«Προσφυγιά, η πληγή των λαών» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή η έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων «Προσφυγιά, η πληγή των λαών» του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα γιγαντιαία έργα τέχνης της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart» τοποθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, διακοσμώντας το με έναν πρωτοφανή και εντυπωσιακό τρόπο.

Τα έργα αφορούν διαχρονικές εικόνες προσφυγιάς, στηριγμένες σε βιωματικές εμπειρίες και αφηγήσεις.

Η αίσθηση του επισκέπτη που εισέρχεται στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης είναι πρωτόγνωρη καθώς ποτέ άλλοτε δεν τοποθετήθηκαν σ’ αυτό έργα τέχνης με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο. Τα έργα τέχνης, αυτά καθ’ αυτά, είναι ένας θρήνος για τον άνθρωπο που ξεριζώνεται από την πατρίδα του και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ένα ρέκβιεμ για τον άνθρωπο που ωθείται να εγκαταλείψει τον τόπο του και χάνει τη ζωή του στον απάνθρωπο δρόμο της προσφυγιάς, είναι ένας ύμνος για τον ξεριζωμένο πρόσφυγα που προσπαθεί να βγάλει ρίζες και να ξανασταθεί σ’ έναν νέο τόπο! Έργα τέχνης που, λόγω της αισθητικής τους αξίας και του μεγέθους τους, κάνουν το τεράστιο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης να φαίνεται μικρό.

Στο χώρο του φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης εκτίθενται και τα εκατοντάδες έργα των μαθητών που πήραν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής που προκήρυξε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Fireart». Η έκθεση είναι ένας τεράστιος καλλιτεχνικός φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις αρχέγονες εστίες τους, καθώς και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν και ζούνε και οι ίδιοι το ίδιο δράμα με τους Έλληνες του Πόντου, σε όλους τους πρόσφυγες που αναγκάζονται με τη βία να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Πριν την έναρξη της έκθεσης διοργανώθηκε μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής, όπου οι μικροί δημιουργοί αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα αισθήματα που τους προκαλεί η προσφυγιά. Την αναζήτηση του νικητή/τριας ανέλαβε τριμελής κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου και από δυο μέλη της εικαστικής ομάδας «FireArt». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν στην έκθεση ως εκθέματα ενώ η βράβευση του καλύτερου θα γίνει κατά τη διάρκειά της.

Τέλος, δύο ημερίδες θα πλαισιώσουν την έκθεση. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 11:30 και θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»., ενώ η δεύτερη θα διοργανωθεί στις 5 Απριλίου 2019, τελευταία ημέρα της έκθεσης στις 18:00 με θέμα: «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης». Και οι δύο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Με πληροφορίες από culturenow.gr και agkidapress.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.