ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | H σύζευξη της ποντιακής λύρας με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Βέροια
H σύζευξη της ποντιακής λύρας με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Βέροια
(Φωτ.: .laosnews.gr)
04 Ιούλ
0
Σχόλια

H σύζευξη της ποντιακής λύρας με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Βέροια

Με την ποντιακή λύρα να πρωταγωνιστεί και να δίνει το ρυθμό, «ντύνοντας» γνωστά τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης μάγεψαν για άλλη μια φορά το κοινό, το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια της μουσικής παράστασης με το συμβολικό τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος», την οργάνωση και την παρουσίαση της οποία είχε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο πλαίσιο των ΚΕ΄ Παυλείων, τ’ αδέλφια Τσαχουρίδη σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές ακροατήριο, ερμηνεύοντας τραγούδια που αποτελούν καταγραφή της ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού και της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Με την αθάνατη ποντιακή λύρα «λυγμός» στα χέρια του Ματθαίου και τη φωνή του Κωνσταντίου να υμνεί την αθάνατη ρωμιοσύνη, μέσα από τραγούδια-σύμβολα όπως Πάρθεν η Ρωμανία και Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις να δίνουν τη σκυτάλη στο Αητέντς επαραπέτανεν και το Μέρα Μαγιού με μίσεψες να υμνούν την ανδρειοσύνη, δημιούργησαν μουσική μέθεξη και συγκίνηση στο ακροατήριο.

Ήταν ένα μουσικό ταξίδι στην εύξεινη θάλασσα και στα άνυδρα χώματα του Πόντου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι Έλληνες, με το οποίο η τοπική εκκλησία τίμησε την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής δήμου Βόλβης και η Μικτή Χορωδία Πολιτισμού Συλλόγων Ιερισσού «Κλεισθένης», υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη.

Ευχαριστώντας τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αργυρού Ιωβηλαίου των Παύλειων στον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη και αναμνηστικά στον μαέστρο Σταύρο Καραμάνη και στους εκπροσώπους των χορωδιών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, αρχιμανδρίτης Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Πηγή: laosnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.