ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
(Φωτ.: xronos.gr)
27 Μάι
0
Σχόλια

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής αφιέρωσε εκδήλωση, την Τετάρτη 22 Μαΐου, στη μνήμη των 353.000 ανθρώπων του Πόντου που συστηματικά και οργανωμένα εξόντωσε το κεμαλικό καθεστώς την περίοδο 1919-23.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, μαζί την Παρθένα Σαλπιγγίδου μέλος του συλλόγου, πρόσφεραν στους μαθητές ποντιακά εδέσματα, ενώ ο Γιάννης Νικολαΐδης συμμετείχε ευγενικά στη μουσική επένδυση παίζοντας με το μοναδικό του τρόπο τον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα) συνοδεύοντας έτσι τα παιδιά στους παραδοσιακούς χορούς ομάλ, πατούλα και τρυγόνα.

Ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Νικολαΐδης, στην ομιλία του ανέφερε τη σημασία και τους εκπαιδευτικούς στόχους της εκδήλωσης: «Στον Πόντο άνθισε για 28 ολόκληρους αιώνες ένας πολιτισμός των Ελλήνων. Ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, τη βάση της επιστήμης και της πολιτικής. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Έλληνες του Πόντου άγγιξαν τις 700.000.Όμως σήμερα ίσως ένα παιδί που τελειώνει το Ελληνικό σχολείο να αγνοεί ακόμα και το πού βρίσκεται γεωγραφικά ο Πόντος, η Τραπεζούντα, η Σινώπη, η Κερασούντα, η Αμισός. Να αγνοεί ότι εκεί ανθούσε επί αιώνες ένας γεμάτος σφρίγος Ελληνισμός».

«Τουλάχιστον όμως να μην αγνοεί το σημερινό ελληνόπουλο ότι ο Ελληνισμός του Πόντου είχε κατορθώσει επιτεύγματα που σήμερα μόνο θαυμάζουμε» και συνέχισε τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις μνήμης σκοπό έχουν την απαίτηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας όχι μόνο των Ελλήνων του Πόντου αλλά και άλλων λαών αλλά και τη μελλοντική αποφυγή επανάληψης τέτοιων άδικων εγκλημάτων.

Πηγή: xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.