ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Παιδικό–Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Χρυσούπολη Καβάλας (βίντεο)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Παιδικό–Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Χρυσούπολη Καβάλας (βίντεο)
04 Μάι
0
Σχόλια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Παιδικό–Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Χρυσούπολη Καβάλας (βίντεο)

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και ο Δήμος Νέστου, με την στήριξη του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, διοργάνωσαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, με μεγάλη επιτυχία, το 11ο Παιδικό–Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης.

Μία από τις πιο συμβολικές γιορτές, που συνδυάζει το μεγαλείο της παράδοσης με τα νιάτα, την αθωότητα, τη ζωντάνια, την ελπίδα και τη χαρά.

Και φυσικά, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη αγάπης των νέων προς τους χορούς και τους ήχους του Πόντου. Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας, έδωσαν ραντεβού σε κεντρικό σημείο της Χρυσούπολης, ύψωσαν τα λάβαρα τους, φόρεσαν το πιο θερμό χαμόγελο τους και μας οδήγησαν, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης. Εκεί λοιπόν, σε ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, κρατώντας τα χέρια σφιχτά μας δίδαξαν, ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και μέσα από την σύμπνοια μπορούμε να αναδεικνύουμε τις αξίες των προγόνων μας, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρες.

Την αυλαία του 11ου Παιδικού–Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, άνοιξαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς», τα οποία, ενόψει της σπουδαίας ημέρας για την χριστιανοσύνη, της Κυριακής των Βαΐων, έψαλλαν τα κάλαντα των Βαΐων και αναβίωσαν το έθιμο του Πόντου, που συνεχίζεται, ακόμα και σήμερα στην Κομοτηνή, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Προσφέροντας και δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γευτούν, τα νόστιμα «κερκέλια». Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του ποντιακού ελληνισμού, του Νίκου Ζουρνατζίδη, για την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των ποντιακών χορών και της αείμνηστης Αικατερίνης (Καίτη) Ελευθεριάδου, για την προσφορά της στον ποντιακό πολιτισμό, την τιμητική πλακέτα της οποίας παρέλαβε η ανιψιά της Στέλλα Χατζημιχαηλίδου.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου, αιδεσιμολογιώτατος αρχιερατικός επίτροπος επαρχίας Νέστου πατέρας Αδαμάντιος, ο οποίος κλήθηκε πρώτος να μιλήσει, τόνισε πως: «Έχουμε ανάγκη σήμερα, τα νιάτα να είναι κοντά στην πίστη και στις αξίες μας. Αυτά είναι η δύναμη και η χαρά μας». Ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, αρχικά με μεγάλη του χαρά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε πως: «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας και όσο υπάρχουν αυτά, δεν θα ζήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες» και έκλεισε τον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμο Νέστου, το Σύλλογο Ποντίων Νέστου και την μαχητική νεολαία,χαρακτήρισε, ανέφερε: «Οι απόγονοι, ενός γενοκτονημένου λαού, μας δίνουν το μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά, είναι ακόμα εδώ και δίνουν το παρόν. Δηλώνοντας περίτρανα, ότι είναι αυτοί που δεν γενοκτονήθηκαν, αλλά αποτελούν το άνθος, που ανθεί και φέρει και άλλο».

Η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου, συμπλήρωσε πως: «Όσο τα παιδιά μας σφίγγουν γερά τα χέρια τους, σε αυτούς τους κυκλωτικούς μας χορούς. Όσο συνεχίζουν να ανταμώνουν με την ιστορική μνήμη και παράδοση. Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, Ας τους το εξασφαλίσουμε». Ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Κώστας Χατζημιχαηλίδης, δήλωσε ότι: «Στοίχημα μεγάλο για εμάς, 100 χρόνια μετά από την γενοκτονία, είναι να διαδίδουμε το μήνυμα της δικαίωσης, μέσω αυτών των παιδιών, στους οποίους επενδύουμε και για τους οποίους παλεύουμε». Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε ότι: «Τα παιδιά με το παράστημα τους, το κέφι τους και το χορό τους σηματοδοτούν την συνέχιση της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού».

Το δελτίο Τύπου του ΣΠΟΣ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην άρτια διεξαγωγή του Φεστιβάλ και καταλήγει αναφέροντας: « Πολλά συγχαρητήρια, σε όλα τα σωματεία της περιφέρειάς για την μαζική συμμετοχή τους, τους συντονιστές χοροδιδασκάλους και όλους τους χοροδιδασκάλους, για το ήθος που έδειξαν απέναντι στους μικρούς χορευτές, όπως και τους μουσικούς, για την συμβολή τους στην πολύ καλή εμφάνιση των χορευτών. Τα πιο θερμά όμως συγχαρητήρια αξίζουν στους 700 και πλέον χορευτές της περιφέρειας μας, που με την εξαιρετική τους εμφάνιση, χάρισαν μοναδικές στιγμές περηφάνιας και αισιοδοξίας και φυσικά εξύψωσαν το ηθικό όλων των παρευρισκομένων».

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Χρυσούπολης Παναγιώτης Παντζαρίδης, ο εκπρόσωπος του διοικητή Αστυνομίας Παναγιώτη Παπαδόπουλου του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νέστου Ελένη Χατουτσίδου, ο τέως δήμαρχος Χρυσούπολης και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων Νέστου Μιλτιάδης Πασσαλίδης, τέως πρόεδροι του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, πλήθος αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων της περιοχής.

Πηγή: xanthinews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.