ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με το βλέμμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έκοψε την βασιλόπιτα του
Με το βλέμμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έκοψε την βασιλόπιτα του
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» μαζί με τον ταξίαρχο Λάζαρο Καμπουρίδη (φωτ.: xronos.gr)
06 Μαρ
0
Σχόλια

Με το βλέμμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έκοψε την βασιλόπιτα του

Με το βλέμμα στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την επέτειο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» το απόγευμα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου. Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος.

Για την προσφορά του στην περιοχή βραβεύτηκε ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι το 2019 είναι στραμμένο στα 100 χρόνια από την γενοκτονία.

«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τραγικό γεγονός της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου και συνέχισε «θέλω να τονίσω, ότι όλες μας οι εκδηλώσεις για το 2019, θα έχουν αναφορά στα 100 χρόνια της θλιβερής επετείου. Γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε την ιστορία μας μπορούμε να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας, μόνο όταν θυμόμαστε δεν αφήνουμε να παραγραφούν τα τραγικά εγκλήματα του παρελθόντος και έτσι τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, μόνο όταν αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση τους από τη διεθνή κοινότητα προστατεύουμε την ανθρωπότητα από τη διάπραξη γενοκτονιών σε βάρος των λαών της».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τον σύλλογο διαχρονικά και έκανε μια αναλυτική ανασκόπηση των δράσεων του Συλλόγου για το 2018. Περιληπτικά και σημειακά αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις: υποδοχή εικόνας των Αγίων Αποστόλων, ποντιακή κωμωδία Αλεπέσα και φουτέσα και Τη πατρίδας τα φαϊα, ελλένικα είν’, παραδοσιακή ποντιακή βραδιά, συμμετοχή στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, 10ο Περιφερειακό Παιδικό–Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, αναβίωση εθίμων όπως κερκέλια, κάλαντα Βαΐων, αυγομαχίες τοπικές και περιφερειακές για μικρούς και μεγάλους όπως και στην προσχολική κοινότητα, Μωμογέρια στην Δράμα, ταφικό έθιμο στο χωριό, χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή.

Επίσης, το 2018 το Θρυλόριο και τον Σύλλογο επισκέφτηκε ο εγγονός του George Devine Treloar και η πρέσβης της Αυστραλίας που χαρακτήρισε το Θρυλόριο ως «πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Πηγή: xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.