ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο του συμποσίου «Η Μεγάλη Καταστροφή» στο Ιλινόι των ΗΠΑ
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο του συμποσίου «Η Μεγάλη Καταστροφή» στο Ιλινόι των ΗΠΑ
(Φωτ.: anamniseis.net)
27 Απρ
0
Σχόλια

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο του συμποσίου «Η Μεγάλη Καταστροφή» στο Ιλινόι των ΗΠΑ

Τετρακόσιοι και πλέον ομογενείς και φιλέλληνες την Κυριακή 7 Απριλίου, κατέκλεισαν το αμφιθέατρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Ιλινόις και παρακολούθησαν τις ομιλίες διαπρεπών ομογενών, Τούρκων και Αρμενίων ιστορικών και ερευνητών για τη Γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Οι ομιλίες εντάσσονταν στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου με τίτλο «Η Μεγάλη Καταστροφή» το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας.

Συνδιοργανωτές σ’ αυτή την εκδήλωση ήταν: το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ιλλινόις, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ–Καναδά, η Παμποντιακή Ένωση Νεολαίας, ο τοπικός σύλλογος Ποντίων του Σικάγου, η Ιερά Μητρόπολης του Σικάγου, το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων του Ιλινόις.

Τους συμμετέχοντας σε μια κατάμεστη αίθουσα με περίπου 400 άτομα καλωσόρισε η αντιπρόεδρος του Μουσείου για εκπαιδευτικά θέματα Kelley Szany. Μετά από μία σύντομη εισαγωγή του Μητροπολίτη Σικάγου κκ Ναθαναήλ, ο ιδρυτής του Κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος και το μέλος του ΔΣ Μαρία Ιωαννίδου Ντέιβις αναφέρθηκαν στην μέχρι τώρα πορεία και το έργο του κέντρου. Τέσσερις εγκεκριμένοι ακαδημαϊκοί παρουσίασαν διαφορετικές ενότητες σχετικές με τη γενοκτονία της Μικράς Ασίας. Ο δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ παρουσίασε ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο ιστορικό του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την Γενοκτονία.

Η Fatma Müge Göçek, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, παρότι μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκάλα υπήκοος δεν χαρίστηκε στα λόγια της και αναφέρθηκε στους μηχανισμούς των Τούρκων για την εξόντωση και αφανισμό όλων των μειονοτήτων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ευθύτητα του λόγου της και η απαίτηση της ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και οι Γερμανοί, συγκίνησαν το κοινό, το οποίο την καταχειροκρότησε.

Η αφίσα του συμποσίου για την 100ή επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά)

Ο George Shirinian πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ιντσιτούτου Zorian στο Τορόντο, ανέπτυξε σε βάθος το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του Κέντρου, το οποίο αποτελείται από οκτώ πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Η έρευνα αυτή έγινε με την χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Ο δρ Alexander Kitroeff καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Haverford της Πενσυλβάνιας, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα πως οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες βοήθησαν τα μέγιστα στον εκμοντερνισμό της Ελλάδας στο 20 αιώνα.

Στιγμιότυπα από την έκθεση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά)

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τρίλεπτο τρέιλερ από το ντοκιμαντέρ του Κέντρου, με τίτλο «Η Μεγάλη Καταστροφή»‘ και το οποίο όπως ενημέρωσε το κοινό το μέλος του ΔΣ John Davis, έχει πλέον ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην τελευταία φάση πριν την πρεμιέρα. Σε μια παράλληλη αίθουσα η νεολαία του τοπικού συλλόγου Ποντίων του Σικάγου, έστισε μια μικρή πολυθεματική έκθεση, την οποία επισκέφτηκε το κοινό κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Εν κατακλείδι ένα ιστορικό συμπόσιο, αντάξιο του επιπέδου που το Κέντρο μας έχει συνηθίσει, που διοργανώθηκε μέσα σε ένα χώρο με τεράστιο συμβολισμό, με υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου ομιλίες, που το κοινό καταχειρόκροτησε.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.