ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 14ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: Με τον πυρρίχιο χορό υποδέχθηκαν την Αλεξάνδρειο Φλόγα στη Θεσσαλονίκη — Με δάκρυα στα μάτια άναψε το βωμό η Βούλα Πατουλίδου (φωτο, βίντεο)
14ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: Με τον πυρρίχιο χορό υποδέχθηκαν την Αλεξάνδρειο Φλόγα στη Θεσσαλονίκη — Με δάκρυα στα μάτια άναψε το βωμό η Βούλα Πατουλίδου (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
13 Απρ
0
Σχόλια

14ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: Με τον πυρρίχιο χορό υποδέχθηκαν την Αλεξάνδρειο Φλόγα στη Θεσσαλονίκη — Με δάκρυα στα μάτια άναψε το βωμό η Βούλα Πατουλίδου (φωτο, βίντεο)

Μαζί με δύο ζιπκαλήδες και με δάκρυα στα μάτια, η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, άναψε σήμερα το απόγευμα με την Αλεξάνδρειο Φλόγα του 14ου Διεθνή Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», το βωμό που ήταν τοποθετημένος κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» θα διεξαχθεί αύριο.

Λίγα λεπτά αργότερα, επίλεκτοι πυρριχιστές της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό προς τιμήν των γενοκτονημένων προγόνων τους. Ένας χορός που, όπως αναφέρθηκε, προσωποποιεί τη δυναμική και την πυγμή της νεολαίας.

Η Βούλα Πατουλίδου κατά το σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 ετών που συμπληρώνονται φέτος από το 1919 και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τόνισε ότι οι νέοι θα φωνάξουν κάτι πολύ συγκεκριμένο αύριο: «ότι τρέχουμε για την ειρήνη. Γιατί αν δεν έχουμε ειρήνη κανένας Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος “Μέγας Αλέξανδρος” δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει». «Μεγάλη τιμή να υπάρχουμε για να μνημονεύουμε», είπε εμφανώς συγκινημένη η Βούλα Πατουλίδου, και προσκάλεσε τον κόσμο να πλαισιώσει την ομάδα δρόμου της ΠΟΕ, για να «κερδίσουμε την αναγνώριση παγκοσμίως». «Ίσως έτσι βάλουμε το πολύ σημαντικό, πολύ βαρύ λιθαράκι μας για να μην υπάρχουν άλλοι σκοτωμοί που ακόμη και τώρα συνεχίζονται», είπε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας τους εμπνευστές του μαραθωνίου. «Είμαστε εδώ, είμαστε ζωντανοί και θα συνεχίσουμε να είμαστε ζωντανοί», κατέληξε.

Τη φλόγα —που ξεκίνησε με λαμπαδηδρομία από την πρωτέυουσα της αρχαίας Μακεδονίας, την Πέλλα—, συνόδευαν στα τελευταία της μέτρα τιμητικά, πλάι σε παραολυμπιονίκες, μέλη της 100 Running Team της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που φορούσαν μπλουζάκια με το επετειακό λογότυπο για τη γενοκτονία, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αθηνά Σωτηριάδου.

Δείτε τη ζωντανή σύνδεση που έκανε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr από τη λαμπαδηδρομία εδώ.

Η υποδοχή της φλόγας έγινε με κάθε αρμόζουσα τιμή, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και πολιτιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα οποία ύστερα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιώργος Παρχαρίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.