ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η ιερή μνήμη της γενοκτονίας του Πόντου πρυτάνευσε σε εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ
Η ιερή μνήμη της γενοκτονίας του Πόντου πρυτάνευσε σε εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ
Η αίθουσα της γερουσίας όπου έγινε η γιορτή για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος (φωτ.: ekirikas.com)
08 Απρ
0
Σχόλια

Η ιερή μνήμη της γενοκτονίας του Πόντου πρυτάνευσε σε εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

Η ιερή μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τους Τούρκους ήταν το θέμα που πρυτάνευσε κατά τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης για την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Δύο εξαίρετα μικρά κορίτσια της ομογένειας της Μασαχουσέτης, η Ιωάννα Χατζηζήση, μαθήτρια του ελληνικού σχολείου του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης και η Αγγελική Ανούση, μαθήτρια του σχολείου της κοινότητας Αγίας Αικατερίνης του Μπρέιντρι (Briantree) της Μασαχουσέτης, με τις ομιλίες τους για τη Γενοκτονία του Πόντου δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης μέχρι δακρύων στα μάτια των ομογενών που παρευρέθηκαν στον εορτασμό.

«Φέτος, η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας συμπίπτει με τα 100 χρόνια της εξόντωσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Η Ιωάννα Χατζηζήση, σε άπταιστα Ελληνικά και με εξαιρετική εκφορά λόγου τόνισε πως «η Γενοκτονία των Ποντίων φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι αφανισμού όπως σφαγές, διωγμοί, εξάντληση από κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, καθώς και πορείες θανάτου στην έρημο. Η ημέρα αυτή είναι και θα είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. Θα πρέπει να δείξουμε πως είμαστε άξιοι απόγονοι των μαρτύρων και αδελφών Ποντίων, αλλά και των ηρώων του 1821. Αγωνίσθηκαν, μαρτύρησαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι και να καυχιόμαστε ότι ανήκουμε σε αυτό το υπερήφανο και ένδοξο έθνος που λέγεται Ελλάς. Ελλάδα, Σουηδία, Αρμενία και Ολλανδία έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η ίδια η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει, παρότι Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία. Κάθε τόσο η Ελλάδα απευθύνεται στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ζητώντας να πιέσουν την Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίων των πληθυσμών των Ελλήνων Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και να ζητήσει επίσημα συγγνώμη».

Τόνισε ακόμα, πως «σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία. Ο ξεριζωμένος και κυνηγημένος Πόντιος από όπου πέρασε και όπου εγκαταστάθηκε έδειξε υπερηφάνεια, εργατικότητα, προκοπή, αλληλεγγύη και βαθιά πίστη στη θρησκεία μας. Ειδικά η εικόνα της Παναγίας είναι σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου. Χαρακτηριστική για τη σημασία της είναι η δήλωση του Λεωνίδα Ιασωνίδη, υπουργού Πρόνοιας της κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου, όταν επί των ημερών του, η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα: “Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος”. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν, όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία».

Με την σειρά της η Αγγελική Ανούση σε άπταιστα επίσης Ελληνικά έδωσε το δικό της δυνατό μήνυμα. Είπε πως «1919-2019, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό στις 19 Μαΐου του 1919. Εκατό χρόνια θρήνου και δακρύων. Εκατό χρόνια χωρίς ένα καντήλι αναμμένο εκεί… στις χαμένες πατρίδες». Σε άλλο σημείο, η Αγγελική τόνισε: «1914-1923, η μαύρη περίοδος του ποντιακού ελληνισμού. Περίοδος που έγινε ο σφαγιασμός, η γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια το επόμενο στάδιο, να περάσουν στο δρόμο της προσφυγιάς. Και να γραφτεί πολύ αργότερα, λες και το ήξεραν ακόμη από τότε το ποντιακό δίστιχο “σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος”. Ξεριζωμένοι, αποδεκατισμένοι από κακουχίες και τον θάνατο αγαπημένων τους επέστρεψαν έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια στη μητρική γη. Βλέπετε οι Νεότουρκοι ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές των Γερμανών —οι Γερμανοί και τότε και σήμερα— ήθελαν να εξαφανίσουν τούς Έλληνες του Πόντου, εκτελώντας το σχέδιο “Λευκός Θάνατος”».

«Πόσοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες του χωριού Σιμικλή Κερασούντος προτίμησαν να αυτοκτονήσουν πέφτοντας στα ορμητικά νερά του ποταμιού παρά να υποκύψουν στον βιασμό από τους Νεότουρκους διώκτες τους; Ότι στην περιοχή Βαζελώνας 26 νέες κοπέλες που είχαν διαλεχτεί από τους νεότουρκους, για να αποφύγουν την ατίμωση αυτοκτόνησαν ομαδικά. Ότι 6.000 κάτοικοι της Πάφρας αποκλεισμένοι σε 4 εκκλησίες παραδόθηκαν στη φωτιά και κάηκαν όλοι; Και τόσες άλλες ανθρώπινες πονεμένες θυσίες. 19 Μαΐου 1919 θρηνούμε τους νεκρούς και την αλησμόνητη πατρίδα. Να λοιπόν γιατί δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν θέλουμε αντίποινα, δεν θέλουμε τον πόνο τον δικό μας να τον ζήσουν και άλλοι. Αντίποινα δεν θέλουμε, ποτές όμως δεν λησμονάμε! Ποτές αλλού να μη γίνουνε τέτοιες βαρβαρότητες. Ο Πόντος ζει στα ήθη και έθιμα των Ποντίων. Κανένας δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται» κατέληξε η ομιλία της.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας σε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής πολιτειακό γερουσιαστή Μπρους Ταρ, συμμετείχε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής με τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδος και επίσης ύμνους και επίκαιρα τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του πάτερ Ρωμανού Καράνου. Εκδόθηκε επίσημη διακήρυξη για την ανεξαρτησία της Ελλάδος από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Τσαρλς Μπέικερ (Charles Baker) ενώ τιμήθηκε και η Ελένη Βιδάλη για τη συμπλήρωση 25 ετών εθελοντικής εκπομπής ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος γνωστό ως «Greek TV program of BNN». Ο εκ Κρήτης καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς έπαιξε και τραγούδησε τραγούδια της Κρήτης και μαθητές και μαθήτριες του ημερήσιου ελληνικού σχολείου της Αγίας Τριάδος του Λόουελ χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης από το Ροντ Αϊλαντ και η τιμηθείσα Ελένη Βιδάλη.

Πηγή: ekirikas.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.