ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το Μάιο θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα — Όχι όμως όλοι οι χώροι — Τι είπε ο αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας
Το Μάιο θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα — Όχι όμως όλοι οι χώροι — Τι είπε ο αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
02 Μαρ
0
Σχόλια

Το Μάιο θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα — Όχι όμως όλοι οι χώροι — Τι είπε ο αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα ανοίξει ένα σημείο της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, γνωστοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Έχει πλέον οριστικοποιηθεί ότι το πρώτο μέρος του μοναστηριού θα είναι προσβάσιμο για επισκέπτες την 18η Μαΐου, όπου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων».

Πολυπόθητο το άνοιγμα της μονής Σουμελά για όλους.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός λέει ότι δεν φαινόταν εφικτό να άνοιγε πριν από το 2020. «Ως υπουργείο, είχα πει πως θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και πως θα χορηγούσαμε επιπλέον χρηματικούς πόρους στις εργασίες εκεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου ανάμεσα στην Γενική Διεύθυνση Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομίας με το Ίδρυμα Τουρκικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ, που αφορούσε στην χρονική επέκταση των ανασκαφών που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία σε 12 μήνες.

Μέσα στο πρωτόκολλο λαμβάνεται η απόφαση στήριξης σε 20 νέες αρχαιολογικές ανασκαφές, που προστίθενται στις 153 ήδη υπάρχουσες ανασκαφικές εργασίες που τοποθετούνται στο σύνολο της Τουρκίας. Ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανασκαφών είναι η περιορισμένη τους χρονική διάρκεια κι ότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα αυξηθεί η αποδοτικότητα των ανασκαφών, που θα ενισχυθούν με επιπλέον εργάτες και ειδικούς επιστήμονες.

Με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, Κωνσταντίνος Μαρούσης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.