ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κλειστή παραμένει ακόμα η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
Κλειστή παραμένει ακόμα η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
Το μονοπάτι που οδηγεί από τις όχθες του ποταμού Πυξίτη στο κτιριακό συγκρότημα της μονής είναι κλειστό (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
13 Δεκ
0
Σχόλια

Κλειστή παραμένει ακόμα η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Κλειστή για τους επισκέπτες παραμένει η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα γίνονται στο κτηριακό συγκρότημα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο αναστηλώσεις, αισθητικές παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης, ενώ το πιο δύσκολο έργο είναι η απομάκρυνση ενός βράχου 600 τόνων, που υπέρκειται της μονής, ο οποίος, σύμφωνα με τους μηχανικούς, υπήρχε περίπτωση να πέσει και να καταστρέψει το συγκρότημα της μονής.

Αγώνα με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες αρχές ώστε η μονή να παραδοθεί πριν κλείσει το 2018.

Η παράδοση του έργου καθυστερεί λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής καθώς επιστρατεύθηκαν αναρριχητές για την απομάκρυνση των βράχων αλλά και λόγω των χιονοπτώσεων στην περιοχή που είναι έντονες.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου τόνισε στη Hürriyet ότι στόχος των αρχών είναι τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να δοθεί στην ώρα του η μονή στο κοινό, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι «θα γίνουν επισκέψιμοι και μυστικοί χώροι του μοναστηριού που μέχρι σήμερα ήταν κλειστοί για το κοινό».

Αξίζει αν σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της μονής Σουμελά αναστηλώθηκε το ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας ενώ κατασκευάστηκαν σε ορεινό δρόμο, απέναντι από το μοναστήρι, και πέντε εξέδρες παρατήρησης σε διάφορα σημεία, οι οποίες θα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδική θέα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.