ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι Κοτσαμάνοι αναστάτωσαν την Αθήνα και τον Πειραιά (φωτο)
Οι Κοτσαμάνοι αναστάτωσαν την Αθήνα και τον Πειραιά (φωτο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
02 Ιαν
0
Σχόλια

Οι Κοτσαμάνοι αναστάτωσαν την Αθήνα και τον Πειραιά (φωτο)

Ποιος είδε τους Κοτσαμάνους στην Αθήνα και τον Πειραιά και δε γέλασε μετά δακρύων, δεν σταμάτησε για λίγο να τους απαθανατίσει με κάποια φωτογραφική μηχανή ή να βγει ακόμη και μια σέλφι μαζί τους. Για τους κατοίκους των δύο μεγαλουπόλεων, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ήταν μια ανάσα ζωής, καθώς οι Πόντιοι έδωσαν μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητά τους.

Στις δώδεκα το μεσημέρι και στις δύο πόλεις ήχησε ο ήχος των αγγείων και τον νταουλιών οι Κοτσαμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Πειραιάς, το δρώμενο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους δρόμους της πόλης
Φέτος για πρώτη φορά η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρουσίασε το πανάρχαιο αυτό δρώμενο στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Τα μέλη της Ένωσης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στο κτήριο του συλλόγου για να ετοιμαστούν. Οι Κοτσαμάνοι ντύθηκαν, η νύφη βάφτηκε, ο γέρος και η γριά πήραν τις μαγκούρες τους, ο γιατρός φόρεσε την ρόμπα του, ο διάβολος έβαλε τα κουδούνια του και η μεγάλη πομπή ξεκίνησε για το κέντρο της πόλης, υπό τους ήχους του αγγείου του Χάρη Παπαδόπουλου και των νταουλιών του Κώστα Αθανασίου και του μικρού Γιώργου Μπουμπουρίδη, που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν την πόλη, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους περαστικούς αλλά και τους καταστηματάρχες.

Στην πομπή συμμετείχαν, επίσης, και μέλη του Συλλόγου με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές που κρατούσαν το λάβαρο της Ένωσης και μοίραζαν στους περαστικούς καρύδια, αμύγδαλα, καραμέλες και τους εύχονταν μια καλή και δημιουργική χρονιά. Ταυτόχρονα τους ενημέρωναν και για το δρώμενο και τη σημασία του.

Η πομπή αφού πέρασε από όλα τα κεντρικά σημεία του Πειραιά, τις πλατείες Κοραή και Κανάρη, έφτασε μέχρι το Πασαλιμάνι και κατέληξε στο δημοτικό θέατρο.

Αθήνα, η ποντιακή παράδοση στο κεντρικότερο σημείο της Ελλάδας
Στην καρδιά της Ελλάδας, στον πεζόδρομο της Ερμού, βγήκαν και φέτος τα Κοτσαμάνια σπέρνοντας γέλιο και ευχές σε όλους τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες.  Τα Κοτσαμάνια, που την ομάδα αποτελούσαν μέλη διάφορων ποντιακών σωματείων, ξεκίνησαν από την πλατεία Κανπνικαρέας, επί της Ερμού, με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους, η γραία, ο γέρος, ο διάβολος και η νύφη με τους αυτοσχεδιασμούς τους προκαλούσαν γέλιο στους περαστικούς, οι οποίοι είχαν κόψει στα δύο την κυκλοφορία του πεζόδρομου προκειμένου να παρακολουθήσουν το δρώμενο. Αφού δόθηκε μια μεγάλη παράσταση στην πλατεία Συντάγματος, η πομπή κατευθύνθηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και στην πλατεία Μοναστηρακίου, εκεί, όπου με φόντο τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού έριξαν την αυλαία του δρώμενου. Τους συνόδευαν οι μουσικοί Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο αγγείο και Δαμιανός Παπαδόπουλος στο αγγείο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, εθελοντές του Πολιτιστικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία», μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια για τα Κοτσαμάνια, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

  • Φωτογραφίες: Μαρία Τζαβάρα, Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας .
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.