ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ελληνισμός της Ανατολής: «Πόντος, Μικρασία, Θράκη…»
Ελληνισμός της Ανατολής: «Πόντος, Μικρασία, Θράκη…»
(Φώτο : xronos.gr)
05 Ιούν
0
Σχόλια

Ελληνισμός της Ανατολής: «Πόντος, Μικρασία, Θράκη…»

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό

Τη φετινή χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας συνδιοργάνωσαν με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών τον 8ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό: Ελληνισμός της Ανατολής: «Πόντος, Μικρασία, Θράκη…».

Οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής Μαρία Λεπίδα, δασκάλα του ΣΤ2 και Ελένη Γεωργακοπούλου, δασκάλα του Γ2, εμπνεύστηκαν από τον διαγωνισμό κι αποφάσισαν να συμμετάσχουν με ένα project. Πέρα από το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα τις ώθησε κυρίως το γεγονός ότι η Κομοτηνή, μια πόλη που ενσωματώθηκε το 1920 στο ελληνικό κράτος, είναι μία σχεδόν εξ ολοκλήρου προσφυγική πόλη.

«Προσωπικές ιστορίες» των προσφύγων προγόνων τους
Οι μαθητές ανέλαβαν να συντάξουν τις «προσωπικές ιστορίες» των προσφύγων προγόνων τους. Αποφασίστηκε να διατυπωθεί ένα ερωτηματολόγιο με όλα όσα θα ήθελαν να μάθουν για την ιστορία των δικών τους, ρωτώντας τους παππούδες και τους γονείς τους. Τα παιδιά επιμελήθηκαν, μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, τη σύνταξη των ιστοριών και δημιούργησαν μία παρουσίαση. Η παρουσίαση ντύθηκε με τις ηχογραφήσεις των μαθητών, καθώς διαβάζουν αντίστοιχα ο καθένας την ιστορία του.

Οργανώθηκαν επισκέψεις στο σχολείο από εκπροσώπους προσφυγικών Συλλόγων, οι οποίοι διηγήθηκαν την ιστορία μιας συγκεκριμένης οικογένειας από τον τόπο καταγωγής τους. Τα παιδιά εκφράστηκαν εικαστικά με έργα, έμαθαν τραγούδια, χορούς των περιοχών καταγωγής τους, κι ετοίμασαν ανάλογες δραματοποιήσεις. Η υλοποίηση του project διήρκεσε 4 μήνες.

Με όλο αυτό το υλικό δημιουργήθηκε μία παρουσίαση κι εστάλη στον διαγωνισμό, στον οποίο πήραν μέρος συνολικά 191 σχολεία. Το σχολείο μας μοιράστηκε την πρώτη θέση, μαζί με άλλα 7, στην κατηγορία του project. Η συνολική δουλειά μαζί με τα θεατρικά που ετοιμάσαμε θα παρουσιαστούν στις 11 Ιουνίου και ώρα 19:00 το απόγευμα στο ίδρυμα Παπανικολάου.

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.