ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ο φίλος μου Εκρέμ Ιμάμογλου»: Χορεύει ποντιακούς χορούς, χαμογελά συνεχώς και υποστηρίζει ένθερμα την Τραμπζονσπόρ
«Ο φίλος μου Εκρέμ Ιμάμογλου»: Χορεύει ποντιακούς χορούς, χαμογελά συνεχώς και υποστηρίζει ένθερμα την Τραμπζονσπόρ
(Φώτο : ethnos.gr)
09 Απρ
0
Σχόλια

«Ο φίλος μου Εκρέμ Ιμάμογλου»: Χορεύει ποντιακούς χορούς, χαμογελά συνεχώς και υποστηρίζει ένθερμα την Τραμπζονσπόρ

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του ο Εκρέμ Ιμάμογλου παρακολουθούσε, το 2016, μία ομάδα Ποντίων στα Γιαννιτσά να παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς υπό τους ήχους της κεμετζέ και του νταουλιού. Είχε βρεθεί στην πόλη της Μακεδονίας, τότε δήμαρχος του προαστίου της Κωνσταντινούπολης Μπεϊλίκντουζου (η παλιά ελληνική πόλη της Αρσού), στο πλαίσιο επίσκεψης ομάδας Τούρκων, όλοι τους μέλη του περίγυρου του Ιμάμογλου, σε οθωμανικά μνημεία των Βαλκανίων.

Βλέποντας τους Πόντιους να χορεύουν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν άντεξε. Σηκώθηκε από τη θέση του, πιάστηκαν χέρι – χέρι και χόρεψε μαζί τους τρομαχτόν. Όπως λέει στο ethnos.gr ο Απόστολος Ασλανίδης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών και ο άνθρωπος που διοργάνωσε τη μικρή αυτή πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του Ιμάμογλου, εκείνη τη στιγμή «άναψε» μέσα του η καταγωγή του από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μάλιστα, ο Απόστολος Ασλανίδης μίλησε αρκετές φορές στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην ποντιακή διάλεκτο, την οποία έδειχνε ότι καταλαβαίνει αλλά δεν μπορούσε να εκφραστεί σε αυτήν. Επίσης, ο νυν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μπορούσε να διαβάσει, αν και με δυσκολία, τα ονόματα οδών στα ελληνικά, στη συνοικία Νέα Τραπεζούντα των Γιαννιτσών, όπου τον πήγε ο κ. Ασλανίδης και στην οποία υπάρχει μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό.

«Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί με καταγωγή από την περιοχή της Αρσού, όπου ήταν τότε δήμαρχος ο Ιμάμογλου. Όταν ήρθε στα Γιαννιτσά, τον υποδέχθηκε ο τότε δήμαρχος και αντί για εθιμοτυπική επίσκεψη είκοσι λεπτών, έμεινε συνολικά δύο ώρες στην περιοχή μας. Με φώναξε ο δήμαρχος, με σύστησε στον Εκρέμ και μόλις τον είδα, του είπα ότι αποκλείεται να κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Με ρώτησε πώς το κατάλαβα και του είπα ότι, με βάση τη φυσιογνωμία του, η καταγωγή του είναι από το Καράτενιζ, δηλαδή από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Μου απάντησε ότι κατάγεται από το χωριό Φυσερά, στα Πλάτανα, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα. Όταν του είπα ότι γνωρίζω το χωριό του, συγκινήθηκε και άρχισε να με αγκαλιάζει. Από το χωριό του έφυγε με την οικογένειά του για την Κωνσταντινούπολη, μόλις τελείωσε το σχολείο. Εκεί σπούδασε και στη συνέχεια ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ασλανίδης.

Η φωτογραφία του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας

Στη συνέχεια ο Απόστολος Ασλανίδης κάλεσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στο σπίτι του, προκειμένου να του δείξει το τεράστιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει από τον Πόντο καθώς και τα βιβλία του για τον ποντιακό ελληνισμό.

«Όταν πήγαμε στο σπίτι μου και είδε τις φωτογραφίες που έχω, τόσο ο Ιμάμογλου, όσο και πολλά από τα μέλη της ομάδας του συγκινήθηκαν πολύ. Ο Εκρέμ άρχισε πάλι να με αγκαλιάζει. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία που απεικονίζει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Μου ζήτησε, αν μπορώ, να του την εκτυπώσω. Του έδωσα ολόκληρη την κορνίζα. Μου υποσχέθηκε ότι θα τη βάλει στο δημαρχείο. Μου πρότεινε, μάλιστα, να εκδώσω σε βιβλίο, με δικά του έξοδα, τις φωτογραφίες που έχω από τον Πόντο. Με προσκάλεσε να τον επισκεφθώ. Δυστυχώς, όταν πήγα, βρισκόταν στην Αττάλεια. Κατευθύνθηκα προς την Τραπεζούντα, όπου βρήκα συγγενείς του. Μετά από λίγα χρόνια, το 2019, τον επισκέφθηκα στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αφού είχε ήδη εκλεγεί δήμαρχος της Πόλης. Μόλις με είδε, με αγκάλιασε. Ήταν πολύ φιλικός μαζί μου», αναφέρει ο κ. Ασλανίδης.

Ο χαμογελαστός, Ευρωπαίος Εκρέμ Ιμάμογλου

Ως έναν άνθρωπο που δε σταματάει να χαμογελάει, πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό, με απολύτως ευρωπαϊκό προφίλ, χαρακτηρίζει τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Απόστολος Ασλανίδης.

«Είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, με απολύτως ευρωπαϊκό πρόσωπο. Το ίδιο εξαιρετική και Ευρωπαία είναι η σύζυγός του αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του. Η συμπεριφορά του είναι ίδια με αυτή των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής και έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι πολύ γλυκός άνθρωπος, ευγενέστατος και γελάει πολύ συχνά. Αγαπάει πολύ τον τόπο καταγωγής του και τον επισκέπτεται συχνά. Το καλοκαίρι τον περιμένουμε πάλι στην περιοχή μας. Είπε ότι θα έρθει στα Γιαννιτσά και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εκεί υπάρχει ένα οθωμανικό κονάκι, το οποίο θέλει να συντηρήσει με δικά του έξοδα», τονίζει ο κ. Ασλανίδης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι και ιδιαίτερα ποδοσφαιρόφιλος και υποστηρίζει την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Τραμπζονσπόρ. Μάλιστα, στα νιάτα του έπαιξε ποδόσφαιρο σε ομάδα Β΄ Εθνικής της Κωνσταντινούπολης.

«Μου έστειλε τρεις φανέλες της Τραμπζονσπόρ, στο πίσω μέρος των οποίων αναγράφεται το όνομα του παππού μου. Δίνει και το… αίμα του για την ομάδα του. Μιλούσα πολύ συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη σύζυγό του, γιατί ο ίδιος έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όμως, στις 6 Μαρτίου 2023 οι Τούρκοι μου απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα και από τότε σταμάτησα να επικοινωνώ διαδικτυακά. Δε θέλω να του δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης.

 

 

 

Πηγή : ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.