ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ετήσιος 2024 ΣΠΦΝΑ: «Όνειρο ζω ΜΗ με ξυπνάτε!!!»
Ετήσιος 2024 ΣΠΦΝΑ: «Όνειρο ζω ΜΗ με ξυπνάτε!!!»
31 Μαρ
0
Σχόλια

Ετήσιος 2024 ΣΠΦΝΑ: «Όνειρο ζω ΜΗ με ξυπνάτε!!!»

«Καλώς ήρθατε σπίτι μας»!!!!! Αυτό το σύνθημα ακουγόταν από τα χείλη όλων των μελών του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, σε κάθε άτομο που ερχόταν στο Ετήσιο Χορό του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 09 Μαρτίου 2024.

Ο λόγος;;;; γιατί για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε «σπίτι τους», δηλαδή σε πανεπιστημιακό χώρο και συγκεκριμένα στο εστιατόριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κάθε μέλος του ΣΠΦΝΑ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Να πραγματοποιηθεί ετήσιος σε πανεπιστημιακό χώρο.

Η υπερηφάνεια, η συγκίνηση, το άψιμον, που ένιωθαν όλα τα μέλη του ΣΠΦΝΑ ήταν τόσο έκδηλα που είχαν γεμίσει όλο τον χώρο από άκρη σε άκρη και αυτό το αφουγκράστηκε όλος ο κόσμος. Η ενέργειά τους για να το απολαύσουν όσο δεν πάει, είχε ξεπεράσει τα «κόκκινα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο χώρος, τους παραδώθηκε από την Κοσμητεία στις 19:00, είχαν δηλαδή μόλις 2 ώρες (!!!) να τα ετοιμάσουν όλα μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες και να προσέλθει ο κόσμος. Μπορεί να σκέφτεστε ότι 2 ώρες είναι πολύ λίγος χρόνος για να ετοιμαστούν όλα, τραπέζια, καρέκλες, κουζίνα, κάβα, ηχεία, να γίνει πρόβα ήχου από τους καλλιτέχνες και να ετοιμαστούν όλα στην εντέλεια. Για τα μέλη του ΣΠΦΝΑ που ζούσαν το όνειρό τους όχι μόνο ήταν αρκετός για να ετοιμαστούν όλα αυτά, αλλά είχαν και αρκετό χρόνο για να αποθανατήσουν όλες αυτές τις στιγμές και να συνειδητοποιήσουν το τι έχουν καταφέρει…

Ο κόσμος ξεκίνησε να φτάνει στην ώρα του και να γεμίζει γρήγορα κάθε ελεύθερο κάθισμα και τραπέζι που υπήρχε. Έτσι δεν άργησε να ξεκινήσει η βραδιά μέσα από το καλωσόρισμα της προέδρου του ΣΠΦΝΑ Μαρία Μακρυδήμα, η οποία μέσα από το μικρόφωνο αναφώνισε με έκδηλη υπερηφάνεια και συγκίνηση «Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, σας καλωσορίζουμε στο σπίτι μας!!!» και όλο το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και έντονα επιφωνήματα.

Ύστερα, κάλεσε τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Βαρυθυμιάδη Γιώργο για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ξεκίνησε ζητώντας από όλους «να δώσουμε συγχαρητήρια στην πρόεδρο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που μετά από πολλά χρόνια και κινήσεις των φοιτητών, γίνεται πραγματικότητα να γίνει στο φυσικό του χώρο, ο χορός των φοιτητών και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου που παραχώρησε δωρεάν τον χώρο», συνέχισε λέγοντας «αυτό να γίνει στόχος ώστε να καθιερωθεί ο χορός να πραγματοποιείται εδώ και εμείς θα είμαστε κοντά σας πραγματικά» και έκλεισε ευχόμενος καλή διασκέδαση σε όλους.

Η πραγματοποίηση του Ετήσιου Χωρού σε παναπιστημιακό χώρο δεν ήταν η μοναδική πρωτιά εκείνη τη βραδιά…. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι τελειώς διαφορετική και μοναδική βραδιά. Επιβαλλόταν!!! Η δεύτερη πρωτιά ήταν η παρουσία χορευτικού τμήματος από έτερο Σύλλογο και η παρουσίαση προγράμματος ποντιακών χορών. Μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», παρουσίασαν ένα μικρό πρόγραμμα αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους. Το «Θέατρο Πόντου» συνόδευσαν ο Νίκος Σοφιανίδης στη λύρα, Ορφέας Κοσμίδης  στο νταούλι και Αλέξανδρος Μιμήδης  στο αγγείο και την φλογέρα. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιώργος Κωνστάντης.

Μετά ακολούθησε μια έκπληξη γεμάτη ιστορία για τον ΣΠΦΝΑ και όχι μόνο… Ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Λούκος έριξε την ιδέα και οι υπόλοιποι ακολούθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη!!! Η ιδέα ήταν να μαζευτούν παλαιά μέλη ή αλλιώς οι «Βετεράνοι», και να παρουσιάσουν ένα χορευτικό πρόγραμμα. Με το άκουσμα της έκπληξης από την νυν πρόεδρο του Συλλόγου όσοι βρισκόντουσαν μέσα στο χώρο κάλυψαν με τις επευφημίες τους κάθε decibell που έβγαινε από τα ηχεία. Με την χορευτική είσοδο όλων των «βετεράνων» έβλεπες τόσα πολλά συναισθήματα που κάποιοι δεν άντεξαν και άρχισαν να δακρύζουν — Συγκίνηση, υπερηφάνεια, ανατριχίλα, ρομαντισμός, μούδιασμα…. χόρευαν αναπολώντας από την μια όλες τις στιγμές που έζησαν σαν ενεργά μέλη του ΣΠΦΝΑ και από την άλλη προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι χόρευαν «σπίτι τους». Δεν ήταν εύκολα διαχειρίσημα όλα αυτά τα συναισθήματα και το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr αισθάνεται ευλογημένο που ήταν εκεί να τα ζήσει όλα αυτά.

Τους «Βετεράνους» τους συνόδευσαν ο Μίλτος Κυριλλίδης  στο τραγούδι, Νίκος Σοφιανίδης στη λύρα, Αλέξανδρος Μιμίδης στο αγγείο και Ορφέας Κοσμίδης στο νταούλι. Τον συντονισμό τον είχε ο Βασίλης Λούκος. Το πρόγραμμά τους ξεκίνησε με ενότητα  τικ’ μονό, τικ’ Τόνγιας και τικ’ τρομαχτόν. Συνέχισαν με κότσαρι και τας. Το τελείωμα ήταν το κερασάκι στην τούρτα!!! Από τη λύρα του Νίκου Σοφιανίδη ξεκίνησαν να βγαίνουν οι πρώτες νότες από το Χαράντας Στεφανώματα και ξαφνικά ξεκίνησαν ιαχές και σφηρίγματα από παντού. Όλοι οι «Βετεράνοι» ξεχήθηκαν να καλέσουν τους πάντες να ανέβουν στη σκηνή να χορέψουν όλοι μαζί δείχνοντας την ενότητα που πρεσβεύει η ποντιακή κουλτούρα.

Ύστερα από όλα αυτά δεν γινόταν να μην συνεχίσει το πρόγραμμα με μουσική και χορό μέχρι όσο δεν πάει. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε ο Πόλυς Εφραιμίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Ορφέας Κοσμίδης στο νταούλι και ο Στέλιος Βασιλειάδης στα πλήκτρα. Μετά ήταν η σειρά του Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι με τη συνοδεία του Νίκου Σοφιανίδη στη λύρα, του Νίκου Κουλαξουζίδη στο νταούλι και του Στέλιου Βασιλειάδη στα πλήκτρα.

Και μεταααααά ήρθε η ώρα του «αρνιού». Δεν γίνεται να μην υπάρχει τουλούμ σε κάθε Χορό του ΣΠΦΝΑ. Ο Αλέξανδρος Μιμίδης έδειξε τον δρόμο, ο Αλέξης Παρχαρίδης με τον Πόλυ Εφραιμίδη και όλοι μαζί, ακολούθησαν κατά πόδας. Ο «κακός χαμός» — ως είθισται άλλωστε — δεν άργησε καθόλου να έρθει, η πίστα γεμάτη, το κέφι στα ύψη και το τσίπουρο άφθονο!!!

Ο χορός ήταν αμείωτος μέχρι τις 05:00 το πρωί και θα κρατούσε περισσότερο αν δεν υπήρχε η ανάγκη να καθαριστεί ο χώρος, καθώς στις 07:00 έπρεπε να παραδωθεί στην Κοσμητεία ώστε να λάβουν το πρωϊνό τους οι φοιτητές της Σχολής.

Κείμενο: Παναγιωτόπουλος Πέτρος, φωτογραφίες: Μακρίδης Θοδωρής, Παναγιωτόπουλος Πέτρος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.