ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Βύθισε» τη Νίκαια ο Ετήσιος του «Θέατρου Πόντου» Καλλιθέας
«Βύθισε» τη Νίκαια ο Ετήσιος του «Θέατρου Πόντου» Καλλιθέας
16 Μαρ
0
Σχόλια

«Βύθισε» τη Νίκαια ο Ετήσιος του «Θέατρου Πόντου» Καλλιθέας

Ότι ήταν αναμενόμενο να έχει αρκετό κόσμο φάνηκε από το sold out και την λίστα αναμονής που ξεπερνούσε τα…… 100 άτομα. Αλλά το ότι θα είχε τόσο κέφι που θα χόρευαν ακόμα και στον……. εξώστη δεν το περίμενε κανένας. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης του κέντρου χρειάστηκε να επιστρατεύσει ακόμα και….. καναπέδες για να μπορέσει να καθίσει ο κόσμος που είχε προσέλθει.

Όλα αυτά είναι κάποια από τα οποία συνέβησαν στον Ετήσιο Χορό του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», το Σάββατο 02 Μαρτίου 2024, στο «Terra Verde», στη Νίκαια.

Όλα ξεκίνησαν με την Ιωάννα Τσάτουμα, που είχε αναλάβει τον ρόλο της παρουσιάστριας της βραδιάς, η οποία αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, κάλεσε τον πρόεδρο του «Θέατρου Πόντου» Ιωάννη Κοσμίδη για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο πρόεδρος αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τον κόσμο και ευχήθηκε καλή διασκέδαση, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά, ότι βλέπετε σήμερα, τα έχουν καταφέρει τα παιδιά του Συλλόγου. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα, αυτό δείχνει ότι οι νέες γενιές έχουν πολλή ενέργεια να προσφέρουν στο χώρο και να τιμήσουν τους προγόνους μας. Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν όλοι μας να βγούν μπροστά και να διεκδικήσουν ότι δεν καταφέραμε εμείς αλλά και να διατηρήσουν αυτά που καταφέραμε εμείς».

Ύστερα κάλεσε τον πρόεδρο —και προσωπικό φίλο του— του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημόπουλο Χρήστο να απευθύνει ένα χαιρετισμό αναφέροντας πως «δίνει τα μέγιστα στο ποντιακό ελληνισμό». Ο πρόεδρος του ΣΠοΣ με τη σειρά του συνεγχάρει το Σύλλογο «για όλες τις ενέργειες που κάνει για τη διάσωση των ηθών, των εθίμων, της ποντιακής διαλέκτου και της παράδοσης του Πόντου.». Κλείνοντας ευχήθηκε καλή διασκέδαση σε όλους.

Μετά ήταν η ώρα του χορευτικού τμήματος παραστάσεων του «Θέατρου Πόντου» να τιμήσει το πλήθος κόσμου που έδωσε το παρών στον Ετήσιο. Έκανε δυναμική είσοδο με Τίταρα Καρς και Τρίκοτσον. Συνέχισε με Παπόρ, Σερανίτσα, Τρυγώνα Τραπεζούντας, Τρυγώνα Ματσούκας, Σαμσόν, Τικ’ Πάλτσανας, Τικ’ Τρομαχτόν, Ατσααπάτ Μαζεράς, Ατσααπάτ Ματσούκας, Σέρρα, Ομάλιν και Κουτσιχτόν Ομάλ. Το χορευτικό συνόδευσαν ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης στη λύρα, ο Χριστόφορος Κοσμίδης στο αγγείο, ο Ορφέας Κοσμίδης στο νταούλι και χοροδιδάσκαλος του τμήματος είναι ο Γιώργος Κωνστάντης. Τα 27 μέλη του χορευτικού προσέφεραν ένα έντονο χορευτικό πρόγραμμα, γεμάτο ενέργεια, την οποίά μετέδωσαν στον κόσμο που τους χειροκροτούσε και τους ενθάρυνε συνέχεια.

Ακολούθησε μια 20λεπτη πρόγευση του καλλιτεχνικού προγράμματος με την παρουσία του Λάζαρου Γιαγκαζίδη στο τραγούδι, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη στη λύρα, Ορφέα Κοσμίδη στο νταούλι και Στέλιο Βασιλειάδη στα πλήκτρα. Ο κόσμος δεν άργησε να σηκωθεί να χορέψει και να γεμίσει την πίστα. Μετά την πρόγευση ήρθε και το κυρίως πρόγραμμα…. Η έναρξη έγινε με Στάθη Πορφυρίδη στη λύρα και το τραγούδι, Ορφέα Κοσμίδη στο νταούλι και Στέλιο Βασιλειάδη στα πλήκτρα. Εκείνη η στιγμή ήταν και η τελευταία φορά που η πίστα «εθεάθη» άδεια….. Ο κόσμος δεν πτοήθηκε από τίποτα και κανέναν. Και γιατί άλλωστε να πτοηθεί. Μετά τον Στάθη Πορφυρίδη ήταν η σειρά του Μπάμπη Ιωακειμίδη να συνεχίσει ακάθεκτος το κέφι και τον χορό. Με συνοδεία τη λύρα του Δημήτρη Κοσμίδη, το νταούλι του Ορφέα Κοσμίδη και τα πλήκτρα του Στέλιου Βασιλειάδη, έδωσαν ρεσιτάλ ποντιακής μουσικής.

Όπως σε κάθε Ετήσιο, χρειάστηκε να γίνει και ένα μικρό διάλειμμα για την καθιερωμένη κλήρωση των δώρων που είχαν παραχωρηθεί από τους χορηγούς του Συλλόγου για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα.

ΚΑΙ ΜΕΤΑΑΑΑΑΑ……… ΤΟΟΟΟΛΛΛΟΟΟΥΥΥΜΜΜΜΜΜΜ!!!!! Γιατίιιι no tulum, no party!!!!!! Το αγγείο του Χριστόφορου Κοσμίδη άγγιξε κάθε νότα καρδιάς όλων όσων παρευρέθηκαν στο ζεστό χώρο του «Terra Verde», είτε ήταν δίπλα στην πίστα, είτε ήταν μπροστά στην πίστα, είτε ήταν στον εξώστη!!!

Το «αρνί» του Χριστόφορου συνόδευσε τον Μπάμπη Ιωακειμίδη και Στέλιο Πορφυρίδη σε ένα πρόγραμμα φερμένο από τα ραχία της αλησμόνητης Πατρίδας. Ο κόσμος χόρευε εκστασιασμένος τραγουδόντας μαζί με τους καλλιτέχνες καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ενδεικτικό του κεφιού που υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι ότι ο κόσμος, όχι μόνο έμεινε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, αλλά δεν σταμάτησε και να χορεύει. Χαρκατηριστικό παράδειγμα είναι και η παρακάτω φωτογραφία-ντοκουμέντο που τραβήχτηκε στις 04:19, φαίνοντας μάλιστα ότι η πίστα ήταν γεμάτη.

Τα μέλη του «Θέατρου Πόντου» έμειναν απόλυτα ικανοποιημένα για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Συλλόγου για τον Ετήσιο και ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο Χορό.

Κείμενο, φωτογραφίες: Παναγιωτόπουλος Πέτρος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.