ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ετήσιος Χορός «Θέατρου Πόντου»: Ένας ετήσιος χορός που τα είχε όλα (φώτο, βίντεο)
Ετήσιος Χορός «Θέατρου Πόντου»: Ένας ετήσιος χορός που τα είχε όλα (φώτο, βίντεο)
(Φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)
13 Μαρ
0
Σχόλια

Ετήσιος Χορός «Θέατρου Πόντου»: Ένας ετήσιος χορός που τα είχε όλα (φώτο, βίντεο)

Μπορεί η ονομασία του Συλλόγου να είναι «Θέατρο Πόντου» αλλά δεν σημαίνει ότι διαθέτει μόνο θεατρικό τμήμα… Διαθέτει και τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας και τμήμα εκμάθησης νταουλιού και τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών… Αυτό είναι και ο λόγος που δηλώνει Πολτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου».

Το μικρό χορευτικό και το τμήμα παραστάσεων πριν την παρουσίαση των προγραμμάτων τους (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Αυτό το είδαν όλοι από κοντά όσοι πήγαν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου που έγινε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ήταν πολλοί…. τόσοι που γέμισαν ασφηκτικά την αίθουσα του πολυχώρου «Αθήναιον».

Η βραδιά ξεκίνησε με τους μικρούς και μεγάλους λυράρηδες της Σχολής Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας, που λειτουργεί στον σύλλογο με υπεύθυνο τον Δημήτρη Κοσμίδη, οι οποίοι εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας διάφορες μελωδίες από τον Πόντο.

Το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας του Συλλόγου (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Στη συνέχεια τα μικρά παιδάκια του χορευτικού καταχειροκροτήθηκαν, χορεύοντας για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου τους Γιώργου Κωνστάντη, ενώ τον ρυθμό έδιναν ο Ανδρέας Φερισίδης στη λύρα (μαθητής της Σχολής Λύρας) και ο Ορφέας Κοσμίδης στο νταούλι. Την είσοδό τους την έκαναν με Κερασουντέϊκον Ομάλ και συνέχισαν με τιζ’, ομάλ Καρς, ούτσαϊ, τρυγόνα Τραπεζούντας και αποχαιρέτησαν τον κόσμο με γιουβαρλαντούμ.

Το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου απέσπασε θερμό χειροκρότημα (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Μετά ήταν η σειρά του χορευτικού τμήματος παραστάσεων το οποίο φέτος ξεκίνησε τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις και ήταν η πρώτη φορά που εμφανίζεται στον ετήσιο χορό του Συλλόγου. Έκαναν είσοδο με τσουρτούγουζους και τικ’ τρομακτόν και συνέχισαν με σαρίκουζ Καρς, αρματσούκ, τερς, τρυγόνα Ματσούκας, σασών, τούρι, εκατήβα ‘σα παξέδες, ατσααπάτ, σέρρα και αποχαιρέτησαν με τρια τη κότσαρι και κότσαρι. Το τμήμα παραστάσεων συνόδευσαν ο Δημήτρης Κοσμίδης στη λύρα και ο Ορφέας Κοσμίδης στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιώργος Κωστάντης.

Το τμήμα παραστάσεων ξεσήκωσε τον κόσμο με το πρόγραμμά που παρουσίασε (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Την σκυτάλη στην ορχήστρα για να αρχίσει το γλέντι έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Κοσμίδης… και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά…

Στο τραγούδι ήταν ο Μπάμπης Ιορδανίδης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, στην λύρα και το τραγούδι ο Ανέστης Ιωακειμίδης, στη λύρα ο Δημήτρης Κοσμίδης, στο νταούλι ο Περικλής Κατσώτης και ο Ορφέας Κοσμίδης και στα πλήκτρα ο Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Ανέστης Ιωακειμίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης και Μπάμπης Ιορδανίδης κράτησαν το κέφι ψηλά και το γλέντι πολύ αργά (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Εκτός από διασκέδαση η βραδιά επεφύλασσε εκπλήξεις για τους παρευρισκόμενους καθώς είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν διαφόρων ειδών δώρα στη Λαχειοφόρο Αγορά που διεξάχθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αλλά και ένα μεγάλο δώρο, μια επαγγελματική Ποντιακή Λύρα για την οποία έγινε κλήρωση και ο τυχερός λαχνός ήταν το νούμερο 55.

Κείμενο, βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.