ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με άρωμα Κρήτης και Πόντου έκοψε την Βασιλόπιτα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας (φωτο)
Με άρωμα Κρήτης και Πόντου έκοψε την Βασιλόπιτα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας (φωτο)
(Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)
04 Μαρ
0
Σχόλια

Με άρωμα Κρήτης και Πόντου έκοψε την Βασιλόπιτα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας (φωτο)

Τόλμησε και πέτυχε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας. Για πρώτη φορά διοργάνωσε την εκδήλωση για την κοπή της Αγιοβασιλόπητας εκτός των τειχών του ναού και το κατάφερε με απόλυτη επιτυχία.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και οι διοργανωτές έμειναν άκρως ικανοποιημένοι.

Το αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Τζιτζιφιών-Καλλιθέας (πρώην εγκαταστάσεις ΙΖΟΛΑ) που έλαβε χώρα η εκδήλωση, κατακλύστηκε από μέλη και φίλους του Ναού οι οποίοι ανταμείψαν με την παρουσία τους το όλο αυτό εγχείρημα. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο γεμάτο με βυζαντινούς ήχους, κάλαντα από όλη την Ελλάδα  αλλά και παρουσίαση χορών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση του Ακάθιστου Ύμνου (Τη Υπερμάχω Στρατηγώ) και στη συνέχεια η χορωδία του Ναού έψαλλαν τα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος (Ικαρία, Χίος, Κρήτη, Πόντος). Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο θεολόγος Δημήτριος Κάτσουρας ο οποίος έκανε μια σύνοτμη ομιλία με θέμα «Οι νεομάρτυρες Αγίοι του Πόντου».

Ο θεολόγος Δημήτριος Κάτσουρας έκανε αναφορά στους Αγίους του Πόντου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μετά ήρθε η ώρα για την κοπή της Βασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο Δεσπότης Λάζαρος ο οποίος έκοψε και τα πρώτα κομμάτια όπως ορίζει το έθιμο. Δίπλα του στεκόταν ο δήμαρχος καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος δείχνοντας έμπρακτα για ακόμη φορά την στήριξή του στις δράσεις του Ναού. Στην συνέχεια, ο πάτερ Βασίλειος βράβευσε όλα τα παιδιά της Εκκλησίας τα οποία στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια της χώρας μας.

Ο π. Βασίλειος βράβευσε όλα τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμιο (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Στην συνέχεια ήταν η ώρα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Πρώτοι έκαναν την εμφάνισή τους οι χορευτές του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος» η οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο με το δυναμικό τους πρόγραμμα. Ειδικά όταν οι άντρες του Συλλόγου χόρεψαν τον γνωστό χορό Πεντοζάλι, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε έντονα χειροκροτήματα.

Ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις χορευτικές τους ικανότητες οι χορευτές της «Μεγαλόνησου» Πετρούπολης (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μετά σείρα πήρε το εφηβικό χορευτικό τμήμα της Αδελφότης Ποντίων «Παναγία Γουμερά» όπου όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ευφραιμίδης  «επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμο το βεστιάριό μας και δεν είναι έτοιμες οι ποντιακές φορεσιές των παιδιών, να μας συγχωρέστε σήμερα που θα χορέψουμε με τα μπλουζάκια του Συλλόγου μας». Οι χοροί που παρουσίασαν ήταν ομάλ, τικ’ διπλόν, τικ’ τόνγιας, τικ’ τρομακτόν, τιζ’, ούτσαι, λέτσι, λετσίνα, σερρανίτσα, σέρρα και κότσαρι.

Με τα μπλουζάκια του Συλλόγου χόρεψε το εφηβικό τμήμα της «Παναγίας Γουμερά» καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμες οι φορεσιές τους (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έκλεισε το χορευτικό τμήμα παραστάσεων του Πολτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου» το οποίο έκανε και την πρώτη του επίσημη εμφάνιση μπροστά σε κοινό. Έκαναν είσοδο με τσουρτούγουζους και τικ’ τρομακτόν και συνέχισαν με σαρίκουζ Καρς, αρματσούκ, τερς, τρυγόνα Ματσούκας, σασών, τούρι, εκατήβα ‘σα παξέδες, ατσααπάτ, σέρρα και αποχαιρέτησαν με τρια τη κότσαρι και κότσαρι.

Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του έκανε το τμήμα παραστάσεων του «Θέατρου Πόντου» (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Την εκδήλωση έκλεισε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς όπου μοιράστηκαν 15 δώρα.

Κείμενο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, φωτογραφίες: Μαρία Λέμπεντεβα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.