ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σ. Ηλιάδου – Τάχου: Μιλά για εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ιστορικού Πόντου
Σ. Ηλιάδου – Τάχου: Μιλά για εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ιστορικού Πόντου
(Φώτο : e-ptolemeos.gr)
09 Μαρ
0
Σχόλια

Σ. Ηλιάδου – Τάχου: Μιλά για εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ιστορικού Πόντου

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, η οποία μίλησε για τα ευρήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ιστορικού Πόντου, με αφορμή την επιτυχημένη ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο σε διοργάνωση από την Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, με θέμα «Η Εκκλησία και η Παιδεία στον Πόντο». Η κ. Ηλιάδου – Τάχου ανέπτυξε στην ημερίδα το θέμα ” Παιδεία και πτωχία παρ΄ημίν” Η περίπτωση των Σχολών του ιστορικού Πόντου. 1683 – 1923.

Η εν λόγω εισήγηση είχε πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, με την κ. Ηλιάδου να εξιστορεί τα ευρήματα της σε παλαιότερη επίσκεψή της στον Πόντο, καταγράφοντας ελληνικές επιγραφές πάνω σε κτίρια με ονόματα δωρητών, σχολεία που έχουν υποστεί καταστροφές και άλλα ευρήματα γύρω από εκκλησίες και σχολεία στον Πόντο, σημειώνοντας πως η πατριδογνωσία ανάμεσα στον τόπο και στον χρόνο χρειαζόταν μια έρευνα στις πηγές.

Η έρευνα έγινε υπό το πρίσμα της ελληνοθρόδοξης εκπαίδευσης, με τη δικαιοδοσία του Ελληνικού πατριαρχείου και προέκυψε ένα καταστάλαγμα ανάμεσα στο χώρο, στο χρόνο και στην έρευνα. Όλο το πλαίσιο εντάχθηκε στην ευρύτερη εκπαίδευση του Πατριαρχείου, στην ποντιακή ιστορία και στη συνέχεια στη σχέση της με τις αντιδράσεις που είχε.

Π.χ., το 1682 ιδρύθηκε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, ενώ αναπτύχθηκαν και άλλα εμβληματικά εκπαιδευτήρια, με την κ. Ηλιάδου – Τάχου να εξηγεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκαν αυτά.

 

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.