ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στις «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ 2023» συμμετείχε ο «Εύξεινος Πόντος» Μενεμένης
Στις «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ 2023» συμμετείχε ο «Εύξεινος Πόντος» Μενεμένης
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
28 Δεκ
0
Σχόλια

Στις «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ 2023» συμμετείχε ο «Εύξεινος Πόντος» Μενεμένης

O Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος κατοίκων Ελπίδας Ευόσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ 2023» στο οποίο συμμετείχαν 15 χορευτικά τμήματα Συλλόγων και περίπου 500 χορευτών.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος», μέλη του οποίου, φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές τους και με τη συνοδεία της λύρας και του νταουλιού έδωσαν τον ποντιακό παλμό.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Η αναβίωση του εθίμου εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 12ημέρου των Χριστουγέννων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος με στόχο την γνωστοποίηση και την μεταλαμπάδευση του, στη νέα γενιά.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο θρησκευτικού χαρακτήρα, που γίνεται σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και η πυρά που ανάβει παραπέμπει στη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί περιμένοντας την έλευση του Θεανθρώπου, γι’ και υπάρχει και η έντονη πανηγυρική διάθεση με χορό και εδέσματα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:

Συγκέντρωση των χορευτικών τμημάτων των 15 προσκεκλημένων Συλλόγων τη 1.00 μ.μ. στο χώρο του Δημαρχείου.

Χαιρετισμός Δημάρχου και ομαδικοί χοροί από τα χορευτικά.

Επιστροφή με πατινάδα από την πλατεία Ευόσμου, μέσου Αριστοτέλους, στο χώρο του Συλλόγου, Αγαμέμνονος και Μ. Ανδρόνικου Πάρκο Ελπίδας Ευόσμου.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε αναμμένη πυρά , γύρω από την οποία χόρευαν όλοι μαζί, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, υπήρχε ζεστή φασολάδα, νηστήσιμα φαγητά και κρασί, τα οποία παρέχονταν ΔΩΡΕΑΝ στους συμμετέχοντες και σε όλους τους κατοίκους του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.