ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδρομή πήγαν οι «Κομνηνοί» - Προσκύνησαν εικόνες από τον Πόντο
Εκδρομή πήγαν οι «Κομνηνοί» – Προσκύνησαν εικόνες από τον Πόντο
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»)
01 Απρ
0
Σχόλια

Εκδρομή πήγαν οι «Κομνηνοί» – Προσκύνησαν εικόνες από τον Πόντο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 η προγραμματισμένη εκδρομή του Συλλόγου Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» στην Ιερά Γυναικεία Μονή της Αγίαs Παρασκευήs στο Ροδολίβοs Σερρών, καθώs και στο Αρχαιολογικό Μουσείο τηs Aμφίποληs.

H αναχώρηση των συμμετεχόντων έγινε τιs πρωινέs ώρεs και η μετακίνηση με λεωφορείο που διατέθηκε απο τον Σύλλογο και προκειμένου να παρευρεθούν έγκαιρα στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»)

Στην συνέχεια και μετά την λειτουργία και την ευλογία που έλαβαν οι συμμετέχοντες, οι μοναχέs τηs Moνήs τους πρόσφεραν καφέ και ακολούθησε ξενάγηση στουs χώρουs τηs.

Iδιαίτερα εντυπωσιασμένοι τόσο από  την ιστορία του μοναστηριού καθώs απαριθμεί 7,5 αιώνεs , το πλήθοs των εκθεμάτων και των Ιερών Λειψάνων Αγίων που βρίσκονται μόνιμα στιs λειψανοθήκεs τηs, καθώs και τα Ιερά Κειμήλια που μεταφέρθηκαν απο τον Πόντο με χαρακτηριστικά αυτών τιs Iερέs Eικόνεs του Τέμπλου τηs, την Θαυματουργή Εικόνα τηs Oσιοπαρθενομάρτυροs Aγίαs Παρασκευήs, καθώs επίσηs και την Ιερά Εικόνα τηs Παναγίαs Παντάνασσαs του Πόντου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»)

Διπλά ευλογημένοι και ευνοημένοι διότι την συγκεκριμένη ημέρα ευρίσκονταν στην Μονή και τέθηκαν σε προσκύνημα Τίμιο Ξύλο και Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου. Άξιο λόγου για τουs επισκέπτεs – προσκυνητέs και όλοs διαμορφωμένοs εξωτερικόs χώροs του Μοναστηριού και ο μικρόs ζωολογικόs κήποs του που υποδηλώνουν την μεγάλη προσπάθεια και ταυτόχρονα την αγάπη των μοναχών για τα δημιουργήματα του Θεού.

Έναs μικρός Παράδεισος μεταφορικά και κυριολεκτικά , όμορφες εικόνες με φόντο τις στρογγυλέs κορφέs των λόφων, οι οποίεs αφήνουν να γίνει ορατός o κάμποs των Σερρών, η καταπράσινη κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού, καθώς απο την αντίθετη κατεύθυνση δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του όρους Παγγαίου.

Mετά απο τα προαναφερθέντα, η συνέχεια περιλάμβανε την επίσκεψή στο Αρχαιολογικό Μουσείο τηs Aμφίπολης, το οποίο βρίσκεται στην θέση του Αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης Aμφίπολης. Πλήθοs εκθεμάτων κατανεμημένα κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες όπωsς: Προ’ι’στορικοί , Πρώιμοι, Κλασικοί και Ελληνιστικοί, Ρωμα’ι’κοί, Παλαιοχριστιανικοί και Βυζαντινοί χρόνοι, καθώς ήταν η αξιολογότερη πόλη της περιοχής κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»)

To ενδιαφέρον και η προσοχή όλων αρχικά στράφηκε στην ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι απο φύλλα που βρισκόταν στον προθάλαμο της έκθεσης και στην συνέχεια απο το πλήθος των εκθεμάτων του μουσείου, το βλέμμα όλων στάθηκε στην κεφαλή σφίγγας, το μοναδικό μέρος του γλυπτού απο τις πρόσφατεs ανασκαφέs στον τύμβο Καστά, το οποίο και εκτείθεται στο συγκεκριμένο μουσείο και ”περιμένει” την αναστήλωσή του μνημείου εξακολουθώντας να είναι ο φύλακάς του.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»)

Ο χώρος τηs Aρχαίας Aμφίπολης είναι ένας τεράστιοs σε έκταση για τα ιστορικά δεδομένα χώρος με πληθώρα ευρημάτων τα οποία συνεχώς αυξάνονται, πολλά απο τα οποία και εφόσον είναι εφικτή η μετακίνηση – μεταφορά τους αποθηκεύονται , με την ελπίδα να έρθει στο φως με τιs ανάλογες επιστημονικές και αρχαιολογικές τεκμηριώσεις, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο όλων των ευρημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.