ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στη 10η Τζαμάλα συμμετείχαν οι Ακρίτες Σερρών
Στη 10η Τζαμάλα συμμετείχαν οι Ακρίτες Σερρών
(Φωτο: Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» )
11 Μαρ
0
Σχόλια

Στη 10η Τζαμάλα συμμετείχαν οι Ακρίτες Σερρών

Η ιστορική ΤΖΑΜΑΛΑ των Σερρών άναψε και πάλι, για δέκατη φορά, φέρνοντας κοντά της χιλιάδες κόσμου!

Συγκεκριμένα, η αναβίωση του έθιμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, στη συμβολή των οδών Στρυμόνος και Νικομηδείας, στην ανατολική πλευρά της πόλης των Σερρών.

Το παρών έδωσαν πολλά χορευτικά συγκροτήματα, με τον Πόντο να εκπροσωπείται απο το Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Νομού Σερρών «Οι Ακρίτες».

(Φωτο: Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος»)

Διοργανωτές ήταν το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» και η ΚΕΔΗΣ.

Η ΤΖΑΜΑΛΑ είναι ένα
γιαννιώτικο αποκριάτικο έθιμο, που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής με το άναμμα μεγάλης φωτιάς σε κάθε γειτονιά και συνεχίζεται γύρω από τις φλόγες μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με χορούς, τραγούδια, άφθονα κεράσματα και ζεστή φασολάδα.

Σε ό,τι αφορά την αναβίωση στις Σέρρες, το έναυσμα για την έναρξη το έκανε ο πρόεδρος του «Πύρρου», Αθανάσιος Κασελούρης, με πυροτεχνήματα που φώτισαν το γιορτινό ουρανό, όπου μεταξύ άλλων κι αφού χαιρέτησε όλους τους επισήμους και παρευρισκόμενους είπε τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής!
Σήμερα γιορτάζει η Ήπειρος, γιορτάζουν τα Γιάννινα!
Σήμερα γιορτάζουν οι Σέρρες, γιορτάζει η πόλη της Σερρών, γιορτάζει ο νομός των Σερρών, γιορτάζουν όλοι οι Σερραίοι, γιορτάζει ο σύλλογος μας, γιορτάζει η παράδοση και ο πολιτισμός.
Είναι η γιορτή των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν μαζί μας είναι η γιορτή του Εργαστηρίου Παραδοσιακών χορών ο Πύρρος, είναι η γιορτή της 10ης ΤΖΑΜΑΛΑΣ».

Τότε ήταν που οι φλόγες της ιστορικής τζαμάλας των Σερρών που διοργανώνει εδώ και 10 χρόνια το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «ο Πύρρος» φώτισαν τις ψυχές, ανύψωσαν το φρόνημα του πολυπληθούς κοινού που ήρθε να παρακολουθήσει το έθιμο και έκαψαν τα κακά πνεύματα και τους επίδοξους μιμητές της, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους που φυσούσε οποιαδήποτε επιβουλή και παραχάραξη της μοναδικής και γνωστής για μια δεκαετία τζαμάλας του «Πύρρου».

Την αναβίωση του έθιμου τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές, Τάσος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή, Λευτέρης Αβραμάκης, Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Κατιρτζόγλου, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, Χρυσάνθη Παλάζη, οι υποψήφιοι βουλευτές Κώστας Καρπουχτσής, Μιχάλης Τζελέπης, κα. Κατερίνα Σιάννη, Οικονόμου Κώστας, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Σερρών, Γεώργιος Τσιμερίκας και Αριάδνη Παπαφωτίου, καθώς και πρόεδροι φορέων, σωματείων και συλλόγων της πόλης, του νομού αλλά και εκτός νομού!

Εκτός από το Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Νομού Σερρών «Οι Ακρίτες», το παρών έδωσαν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα:
1. Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης “Η Ήπειρος”
2. Χορευτικός Όμιλος Καβάλας (Χ.Ο.Κ)
3. Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση
4. “Οι Δόλοπες” – Σύλλογος Χορού Έκφρασης και Λαογραφικής Μελέτης
5. “Κορύβαντες” – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής
6. Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών ο “Άγιος Πολύκαρπος”

7. Κρητική Αδελφότητα Ν. Σερρών “Το Αρκάδι”
8. Σύλλογος Εβριτών Ν.Σερρών
9. Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ελαιώνα
10. Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων “Λαϊλιάς”
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προβατά
12. Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου
13. “Στρυμόν” – Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Στρυμονικού

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.