ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η παράσταση «Γη του Πόντου» του Γιάννη Κακλέα στη Θεσσαλονίκη
Η παράσταση «Γη του Πόντου» του Γιάννη Κακλέα στη Θεσσαλονίκη
(Φώτο:thessalonikiguide.gr)
20 Δεκ
0
Σχόλια

Η παράσταση «Γη του Πόντου» του Γιάννη Κακλέα στη Θεσσαλονίκη

Στη σκηνή του Radio City Theater στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει ο Γιάννης Κακλέας τη θεατρική υπερπαραγωγή «Γη του Πόντου», βασισμένη στο έργο του Δημήτρη Ψαθά από την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 έως και τέλος Ιανουαρίου 2023.

Μία μεγαλειώδης και συγκινητική παραγωγή με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής ενώ οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης δίνουν φωνή στην ψυχή του Πόντου με τη μουσική και τα τραγούδια τους.

«Καιρό τώρα το κοινό διψάει για την αφήγηση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αγκαλιάζοντας με θέρμη κάθε θεατρική παράσταση και τηλεοπτική σειρά με θεματική που ακουμπάει στο δράμα που έζησε με τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αν όχι φέτος πότε, θα ήταν ιδανικότερη χρονιά για να δούμε στη Θεσσαλονίκη, πόλη-αποδέκτη του μεγαλύτερου κύματος των Ποντίων προσφύγων, μία παράσταση για τη γη του Πόντου και τους ανθρώπους της;

Και μάλιστα σε ένα θέατρο στολίδι για την πόλη και το μοναδικό ίσως ικανό να φιλοξενήσει μία υπερπαραγωγή αυτού του βεληνεκούς.

Και ποιο καλύτερο βιβλίο για να μιλήσει κανείς για όσα συνέβησαν, από τη «Γη του Πόντου», το αυτοβιογραφικό ιστορικό αριστούργημα του σπουδαίου και τόσο αγαπητού στο κοινό λογοτέχνη, δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά;

Ο Πάνος Αμαραντίδης ανέλαβε το μεγάλο εγχείρημα της θεατρικής διασκευής και απόδοσης του έργου, ενώ ο Γιάννης Κακλέας, ο μαέστρος των υπερθεαμάτων, τη σκηνοθεσία.

Φωνή στην ψυχή του Πόντου ανέλαβαν να δώσουν με τη μουσική και τα τραγούδια τους οι αδερφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Το αποτέλεσμα είναι το πιο συγκινητικό υπερθέαμα που θα δει η Θεσσαλονίκη,  εδώ και χρόνια.

Η παράσταση ταξιδεύει το κοινό από την παιδική ηλικία του συγγραφέα στην γενέτειρά του, την κοσμοπολίτικη Τραπεζούντα του Πόντου, ιστορική πρωτεύουσα των Κομνηνών και μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, στα χρόνια του οριστικού ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Όπως σημειώνει ο Πάνος Αμαραντίδης, “η «Γη του Πόντου» γράφτηκε από τον Δημήτρη Ψαθά το 1966 στην ωριμότητά του σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστή τη ζωή και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του και το Έπος της αντίστασης των ηρώων της «σε μία περίοδο που η ιστορία και ο όλεθρος της Σμύρνης παρέμεναν γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά όχι αυτή του Πόντου που παρέμενε άγνωστη και υποβαθμισμένη» όπως ο ίδιος ο Ψαθάς ομολογεί στον πρόλογο του βιβλίου του και συμπληρώνει:

«…Η σκέψη μου συχνά φτερουγίζει στα παλιά που προβάλλουν πάντα ολοζώντανα − εικόνες όμορφες και πρόσωπα αγαπημένα, σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής, χαρές και λύπες, βιώματα λογής-λογής και μαζί ολόκληρο το πανόραμα της μακρινής εκείνης πόλης του Ευξείνου Πόντου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια.

Σαν όνειρο. Άλλοτε ευτυχισμένο και χαρούμενο κι άλλοτε φοβερό − ένας σωστός βραχνάς…»”.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση  Γη του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες

Radio City Theater
Λεωφόρος Βασ. Όλγας 11 – Παρασκευοπούλου 9, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 856 660
email: radiocity@people.gr

Θέατρο: «Γη του Πόντου»
Πρεμιέρα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 στις 21:00
Παραστάσεις έως Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00

Ημέρες και ώρες παράστασης:
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00

*Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022 στις 21:00
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 στις 21:00

Εισιτήρια
Τιμές Εισιτηρίων:
Από 12€-35€

Προπώληση:
viva.gr

 

Πηγή : thessalonikiguide.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.