ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κιλκίς: Αναπαράσταση της υποδοχής της καμπάνας του Καρς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Κιλκίς: Αναπαράσταση της υποδοχής της καμπάνας του Καρς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
25 Οκτ
0
Σχόλια

Κιλκίς: Αναπαράσταση της υποδοχής της καμπάνας του Καρς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, πραγματοποίησε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στον κεντρικό δρόμο του Κιλκίς, την αναπαράσταση της υποδοχής της καμπάνας του Καρς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η εκδήλωση μνήμης είχε το τίτλο «Η μεγάλη καμπάνα του Καρς: Από τον Καύκασο στο Κιλκίς, μέσα από τους δρόμους της προσφυγιάς.

Υπό τους ήχους του κλαρίνου και του νταουλιού, η πορεία της καμπάνας (αντίγραφο της κανονικής) άρχισε από το δημοτικό στάδιο Κιλκίς και κατέληξε στο δημοτικό πάρκο «Κήπος» όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ιατρό και πρώην δήμαρχο Κιλκίς, Αναστάσιο Αμανατίδη.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Νικοπολιτίδη.

Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου κ.κ. Βαρθολομαίος, αλλά και τοπικοί άρχοντες της περιοχής.

Λίγα λόγια για την καμπάνα

Πρόκειται για μια καμπάνα η οποία είναι απομίμηση της καμπάνας του Καρς. Η αυθεντική καμπάνα, ήταν δωρεά του τσάρου Νικολάου Β’ και κοσμούσε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ρωσική επανάσταση του 1917 είχε τραγικά αποτελέσματα και για τους Έλληνες του Πόντου που ζούσαν στην περιοχή Αρταχάν στο Καρς, αφού προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική μανία, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πήραν τον δρόμο για την αιώνια πατρίδα.

Δεν παρέλειψαν όμως να μεταφέρουν και την καμπάνα την οποία κατέβασαν από το καμπαναριό του Ιερού Ναού, μετά από πρωτοβουλία κληρικών και πιστών. Αφού τη φόρτωσαν σε πλοίο, τη μετέφεραν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου έμεινε μέχρι το 1929 και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλκίς στο χωριό Κρηστώνη. Να αναφερθεί πως το βάρος της καμπάνας ξεπερνούσε τους τέσσερις τόνους!

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1933 το κοινοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να την τοποθετήσει στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, με τον Ναό να λειτουργεί σήμερα ως Ιερά Μονή.

Το 1956 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής, Αξιωτών, Παιονίας και Κιλκισίου κ. Ιωακείμ Σμυρνιώτης έλαβε την απόφαση να κομματιαστεί η καμπάνα και να σταλθεί σε χυτήριο της Θεσσαλονίκης το οποίο από το μέταλλο έφτιαξε τις εφτά μικρές καμπάνες που κοσμούν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

 

 

 

 

 

Πηγή: politic.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.