ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία στο Δήμο Θέρμης
Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία στο Δήμο Θέρμης
16 Μάι
0
Σχόλια

Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία στο Δήμο Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, συμμετέχει στην εκδήλωση «Η Φλόγα της Μνήμης», την οποία διοργανώνει το Δίκτυο σε συνεννόηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 20.00 στην Πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, παραμονή της επετείου για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει, πέρα από τους ποντιακούς φορείς, την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Προσυγκέντρωση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης και άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια.
  • Πορεία μνήμης έως το μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της πλατείας Παραμάνα.
  • Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων
  • Σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Θέρμης.
  • Ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας.
  • Σύντομο μουσικό μέρος με τη συμμετοχή ποντιακής λύρας και χορωδίας.
  • Εναπόθεση της φλόγας και αναγγελία των εκδηλώσεων των ποντιακών φορέων και σωματείων για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι: Σωματείο «Παναγία Σουμελά Δ. Θέρμης» , Σύλλογος Αυληαννητών Θέρμης «Ο Άγιος Παντελεήμων», Σύλλογος Ποντίων Κ. Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αντωνίου «Παναγία Σουμελά», Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπηγάδου.

Παράλληλα, την Κυριακή 22 Μαΐου γίνεται η καθιερωμένη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονοπηγάδου στο Μονοπήγαδο, μία αμιγώς ποντιακή κοινότητα του δήμου Θέρμης η οποία περιλαμβάνει τρισάγιο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ακρίτα, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μονοπηγάδου. Θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο ομιλία του καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σάββα Μαυρίδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια μέρα 22 Μαΐου, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Θέρμη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης».

Τέλος, την Κυριακή 15 Μαΐου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Παναγία Σουμελά» πραγματοποιεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας του μνημόσυνου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά», του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μπάντα».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.