ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκοιμήθη ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος
Εκοιμήθη ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος
(Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δράμας)
03 Μάι
0
Σχόλια

Εκοιμήθη ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος

Εκοιμήθη χθες Δευτέρα 02 Μαΐου 2022, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης), μόλις στα 59 του χρόνια. Μια είδηση που προκαλεί συγκίνηση στους κόλπους της εκκλησίας, αλλά και στον Ποντιακό Ελληνισμό ειδικότερα.

Ο Μακαριστός ιεράρχης της ακριτικής Δράμας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίσθηκε τα ξημερώματα. Ο ιεράρχης, βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Το βράδυ της Κυριακής ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος επισκέφθηκε τη γενέτειρα του, την Βέροια, όπου ένιωσε αδιαθεσία και αρχικά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή συνέπειας εμφράγματος του μυοκαρδίου που υπέστη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Τρίτη 03 Μαΐου 2022, στις 17:30, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

Η ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως στη Σίψα, στον τόπο που μόνασε ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, στο χωριό ΤΑξιάρχες στη Δράμα.

Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Δράμας ορίστηκε, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Ποιος ήταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991 εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 05 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ανέβηκε στον Αρχιεπισκοπικό θώκο σε ηλικία μόλις 42 ετών

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 09 του ίδιου μήνα. Εγκαινίασε τον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.

Η Ποντιακή καταγωγή του
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος υπήρξε πρότυπο αρχιερέως, φιλακόλουθος, σεμνός και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Είχε Ποντιακή καταγωγή, κάτι για το οποίο καυχιόταν ιδιαίτερα. Μεγάλη ήταν η αγάπη του για τον Πόντο, την Ποντιακή διάλεκτο, την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα, είχε αναφερθεί με καμάρι και τιμή στις Ποντιακές καταβολές του, κάνοντας ειδική αναφορά στην προγιαγιά του, Ελένη Κωφίδου:

«Η προγιαγιά μου, Ελένη Κωφίδου – Σιαμανίδου, από την ενορία Σιαμανάντων της Κρώμνης και ανιψιά του εθνομάρτυρα Ματθαίου Κωφίδη, την οποία πρόλαβα εν ζωή, μού είχε διδάξει την Ορθόδοξη ευσέβεια της Ρωμιοσύνης. Με το χεράκι της με οδήγησε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Νάουσας, όπου κατοικούσαμε»

Επί ηγουμενίας του, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, την οποία ανέλαβε στα 1992, αναβαθμίστηκε από κάθε άποψη. Μεταξύ άλλων, επιμελήθηκε στη Μονή πολύ σημαντικά και μεγάλης συναισθηματικής αξίας αντικείμενα από τον Πόντο. Τα οποία τοποθέτησε με τα ίδια του τα χέρια και με μεγάλο σεβασμό στο κειμηλιοφυλάκειο.

Ο ίδιος μετέφερε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο τα λείψανα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από το Α’ Νεκροταφείο της πρωτεύουσας.

Μόνιμη μέριμνά του και συνάμα το παράπονό του ήταν η απουσία ουσιαστικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας, Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου διεθνώς να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδημία του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου έκανε αυτόματα την τοπική Εκκλησία φτωχότερη, μαζί και την Εκκλησία της Ελλάδος. Καθώς, κατά γενική παραδοχή, αναστήματα της δικής του ποιότητας και ανθρωπιάς δεν περισσεύουν πολλά γύρω μας.

ΠΟΠΣ: Υπήρξε ο Δεσπότης όλων των Ποντίων
Την βαθύτατη θλίψη του για την αιφνίδια εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο ποντιακός ελληνισμός έχασε τον πνευματικό του Πατέρα και η Μητρόπολη Δράμας τον Επίσκοπό της».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και συγκίνησή του για την αιφνίδια εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Σήμερα ο ποντιακός ελληνισμός έχασε τον πνευματικό του Πατέρα και η Μητρόπολη Δράμας τον Επίσκοπό της.

Ο Μακαριστός Παύλος υπήρξε ένας φωτισμένος Ιεράρχης που διακρίθηκε για το πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο καθώς και για την ευθύτητα των λόγων του, την ευγένεια της ψυχής του και την απλότητά του.

Ταυτόχρονα υπήρξε ο Δεσπότης όλων των Ποντίων. Ως γνήσιος και περήφανος Πόντιος στάθηκε συμπαραστάτης και αρωγός στις διεκδικήσεις και στα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού.

Τόσο ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για 13 χρόνια όσο και ως Μητροπολίτης Δράμας από το 2005 κράτησε άσβεστη τη μνήμη του Ιστορικού μας Πόντου και απέδειξε εμπράκτως την άδολη και βαθιά του αγάπη για την ιστορία και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

Θα κατέχει πάντοτε ιδιαίτερη θέση, ως πνευματικός πατέρας, στις καρδιές όλων των Ποντίων.

Στο ποίμνιο και τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και στους οικείους του απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

“Ουκ απέθανε, αλλά καθεύδει”.
Αιωνία του η μνήμη.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου»

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: «Η άοκνη και συνεχής διακονία του στον Ποντιακό Ελληνισμό, σημάδεψε την πορεία του ως Ηγουμένου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά»
Τη βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας εξέφρασε και Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» μέσω Δελτίου Τύπου που εξέδωσε.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «Η άοκνη και συνεχής διακονία του στον Ποντιακό Ελληνισμό, σημάδεψε την πορεία του ως Ηγουμένου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά αλλά και μετέπειτα ως Μητροπολίτη Δράμας, καθώς αφιέρωσε την ζωή του και την ιεραρχία του στον Εύξεινο Πόντο και σε ό,τι τον πρεσβεύει.» και συνεχίζει τονίζοντας ότι «στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθεια και δράση του Σωματείου μας.»

Το Δελτίο Τύπου κλείνει με την ευχή «όπως ο Πανάγαθος Θεός, τη μεσιτεία του Αγίου Γεωργίου, τον κατατάξει «ἐν σκηναῖς δικαίων» και αναπαύσει την ψυχή του. Παύλου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Δράμας Αιωνία η μνήμη.»

Διαβάστε εδώ όλο το Δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.