ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα κάλαντα του Λαζάρου ακούστηκαν από το Θρυλόριο σε όλη την Ελλάδα (φωτο, βίντεο)
Τα κάλαντα του Λαζάρου ακούστηκαν από το Θρυλόριο σε όλη την Ελλάδα (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Livemedia.gr)
20 Απρ
0
Σχόλια

Τα κάλαντα του Λαζάρου ακούστηκαν από το Θρυλόριο σε όλη την Ελλάδα (φωτο, βίντεο)

Αναβίωσε ξανά μετά από δύο χρόνια, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, το πασχαλινό έθιμο με ρίζες από τον Πόντο, τα Κάλαντα του Λαζάρου στο Θρυλόριο Ροδόπης.

Νέοι και μικρά παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 17 Απριλίου 2022, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα και από εκεί ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.

Τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου έλαβαν ως κέρασμα τα γνωστά κερκέλια, ένα παραδοσιακό κουλούρι που το ετοιμάζουν οι Πόντιες νοικοκυρές, με νερό , αλεύρι και μαγιά, με την παράδοση να αναφέρει ότι είναι το κουλουράκι που πρώτο ως έδεσμα γεύτηκε ο Λάζαρος. Σύμφωνα με την παράδοση οι Πόντιες νοικοκυρές τα φτιάχνουν από το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να τα μοιράσουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων.

Το πατροπαράδοτο έθιμο των Ποντίων του Θρυλορίου μεταδόθηκε μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση σε όλη την Ελλάδα μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.