ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πως θα εορταστεί φέτος η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Πως θα εορταστεί φέτος η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
14 Αυγ
0
Σχόλια

Πως θα εορταστεί φέτος η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η 1609η Πανηγυρική Εορτή του Δεκαπενταύγουστου, συνέχεια της εθνικό-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελάς στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας αλλά με κάποιες διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Φέτος —όπως και πέρυσι— θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάτα του COVID-19. Συγκεκριμένα:

  • Ο αριθμός των φιλοξενούμενων στους ξενώνες θα είναι περιορισμένος, οι διοργανωτές και οι εθελοντές θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει τεστ, ενώ η είσοδος θα γίνεται μόνο με μάσκα.
  • Το απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός. Ανήμερα, νωρίς το πρωί θα τελεστεί λειτουργία, ώστε αποφευχθεί μαζική προσέλευση όσων θα θελήσουν να συμμετάσχουν στα ιερά μυστήρια.
  • Το επίσημο πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα γίνει στη συνέχεια, με τη συμμετοχή τεσσάρων ακόμη μητροπολιτών, ιεραρχών και παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπων και μελών ποντιακών σωματείων.
  • Φέτος, όπως και πέρσι, εντός του ναού θα βρίσκονται λιγότερα άτομα, περί τα 150, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.
  • Αμέσως μετά το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο θα γίνει η επίσημη έξοδος της εικόνας και θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
  • Για λόγους αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού δεν θα γίνει η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ενώ δεν θα υπάρξουν ούτε μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις,.
  • Η κίνηση των επισκεπτών σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται, κυρίως στην πλατεία, όπου θα λειτουργούν καταστήματα εστίασης. Η καθιερωμένη μεσημεριανή τράπεζα θα πραγματοποιηθεί και φέτος, αλλά με πολύ λιγότερα άτομα απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
  • Όλες οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα καλυφθούν και θα προβληθούν σε απευθείας μετάδοση, τηλεοπτικά και διαδικτυακά.
  • Στο χώρο του προσκυνήματος θα υπάρχει ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές, αλλά και εθελοντές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει απολύμανση του ναού και των ξενώνων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 14 Αυγούστου:
Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021 θα τελεστεί όρθρος και Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει η προσκύνηση της σεπτής Ιεράς Εικόνας και το απόγευμα θα γίνει ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρχιερατικής συγχοροστασίας.

Κυριακή 15 Αυγούστου:
Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021το πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία για τους πιστούς στον μικρό Ιερό Ναό, θα ακολουθήσει Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βέροιας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.

Θα τον συνοδεύσουν Αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος στα υψώματα του Βερμίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Έξοδος της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει πανηγυρικός μεθεόρτιος Εσπερινός.

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών  Απόστολος Βεσυρόπουλος, την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία Αλέξη Τσίπρα θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης. Θα παραστεί και θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης και τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης.

Επίσης στις εκδηλώσεις θα παραστούν βουλευτές της περιοχής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόεδροι Ποντιακών Σωματείων και εκπρόσωποι φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.