ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Όποιος αγωνίζεται για την Γενοκτονία των προγόνων μας είναι φακελωμένος
Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Όποιος αγωνίζεται για την Γενοκτονία των προγόνων μας είναι φακελωμένος
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
14 Αυγ
0
Σχόλια

Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Όποιος αγωνίζεται για την Γενοκτονία των προγόνων μας είναι φακελωμένος

Εχθές το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουλίου 2021, λίγο μετά τις 21:00, έφτασε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος πλέον θεωρείται «persona non grata» στην Τουρκία και κρατούνταν επί έξι ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στην αποστολή βρισκόταν και η πρόεδρος του ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας το τι ακριβώς συνέβη:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά.»
«Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετακίνησή μας, μας διαβεβαίωσαν και την Πέμπτη ότι θα πάνε όλα καλά. Ξέραμε ότι στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, κάτι δημιουργείται και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρόεδρος της ΠΟΕ όπου συνέχισε λέγοντας ότι από την αποστολή των έξι ατόμων μόνο εκείνον σταμάτησαν για έλεγχο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης».

«Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας»
Τον εκνευρισμό του εξέφρασε για το ότι επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας αρμόδιος είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών είτε από το Ελληνικό Προξενείο για να του δώσει εξηγήσεις ή να μπορέσει να συνεννοηθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας. Χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό».

«Η Τουρκία έχει μία λίστα με ανεπιθύμητα πρόσωπα, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομά μου»
Την επιβεβαίωση για την ύπαρξη ονομαστικής λίστας από τις Τουρκικές Αρχές με τα άτομα που είναι «Persona non grata» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ και συγκεκριμένα ανέφερε ότι το «φακέλωμα» ξεκίνησε λόγω του παγκόσμιου συνεδρίου που έγινε το 2019 για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου την έναρξη την έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ο οποίος δεσμεύτηκε για κάποια πράγματα και θεωρώ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Πρόσθεσε δε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες της. «Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και έμειναν άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους», σημείωσε.

Τέλος ανέφερε ότι η Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις.

Διάβημα από το ΥΠΕΞ
Διάβημα για τις εν λόγω ενέργειες των τουρκικών αρχών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο αναφέρει: «Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Δένδιας: «Καταχρηστική η κράτηση του Γ. Βαρυθυμιάδη»
Ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «H Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μου, πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδη».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.