ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 23 Μαΐου 2021: Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Φωτο, βίντεο)
23 Μαΐου 2021: Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)
24 Μάι
0
Σχόλια

23 Μαΐου 2021: Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Φωτο, βίντεο)

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αυτό δεν μπορεί να μην είναι ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και για τον αγώνα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Το άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Είδαμε φέτος με συγκίνηση την ΠτΔ να παρευρίσκεται στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και στη συνέχεια να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προς τιμήν όλων των γενοκτονημένων προγόνων μας.

Η Ελληνική σημαία του αγήματος (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Έξω από τον Καθεδρικό Ναό υπήρχε άγημα όπως προβλέπεται στις επίσημες επισκέψεις της ΠτΔ αποτελούμενο από τα 3 σώματα των ΕΔ (Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς) καθώς και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσημοι προσκεκλημένοι της Πολιτείας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕ Βαρυθυμιάδης Γιώργος (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Τα μέτρα ήταν δρακόντεια όπως ήταν αναμενόμενο για την ασφάλεια της Προέδρου καθώς επίσης και τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Ήταν λίγο μετά τις 10:30 όταν ξεκίνησαν να έρχονται οι πρώτοι επίσημοι καλεσμένοι από την πολιτεία όπου ανάμεσά τους ήταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Φλώρος Κωνσταντίνος —ο οποίος και επιθεώρησε το άγημα κατά την άφιξή του—, ο βουλευτής Κουρουμπλής Παναγιώτης, εκπρόσωποι από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τα 3 σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΠτΔ μπροστά από την Ελληνική Σημαία — η μπάντα του ΠΝ παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Στις 10:55 κατέφθασε η ΠτΔ όπου οι θαμώνες των καφετερείων όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία της, σηκώθηκαν και την χειροκρότησαν θερμά. Η κ. Σακελλαροπούλου αφού στάθηκε μπροστά στην Ελληνική σημαία του αγήματος, κατόπιν επιθεώρησε και εκείνη με την σειρά της το άγημα και ύστερα μπήκε στον Ναό για να ξεκινήσει η επιμνημόσυνη δέηση.

Η ΠτΔ επιθεωρεί το τιμητικό άγημα (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Κατά το πέρας της λειτουργίας, ο πρόεδρος της ΠΟΕ απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό όπου μεταξύ άλλων είπε: «Η παρουσία του κορυφαίου θεσμού της πατρίδας μας στο ετήσιο μνημόσυνο, η παρουσία της αυτού εξοχότητας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας. Σακελλαροπούλου, σήμερα εδώ, και στη συνέχεια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκτός από την μεγάλη τιμή που μας προσάπτει, μας γεμίζει χαρά, αισιοδοξία κι ελπίδα. Ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να κινείται, και μάλιστα με αποφασιστικότητα, στην πολιτική και πολιτειακή σκηνή της χώρας μας. Η απάντηση σε ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί παρά να είναι ακραιφνώς πολιτική.

Το αίτημα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι αποκλειστικά χρέος και υπόθεση των Ποντίων, ούτε μόνον των Ελλήνων, αλλά είναι αίτημα πανανθρώπινο και χρέος όλων των λαών του κόσμου. Ο αγώνας όμως θα ξεκινήσει από εδώ, από την πατρίδα μας, η σάλπιγγα της πανστρατιάς θα ηχήσει μέσα από τη δική μας ψυχή. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας και δεν πρέπει να λείψει κανένας. Αλλά στη πρώτη γραμμή θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας, τόσο την Πολιτεία όσο και την Εκκλησία, τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας μας.»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Βαρυθυμιάδης Γιώργος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Στην επιμνημόσυνη δέηση από τον ποντιακό χώρο παρευρίσκονταν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βαρυθυμιάδης Γιώργος, η γενηκιή γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σωτηριάδου Αθηνά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων Δημόπουλος Χρήστος, ο Υφαντίδης Ηλίας, η διεθνής Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ακόμη 6 άτομα που είχαν δηλωθεί στην Περιφέρεια Αττικής για να επιτραπεί η είσοδός τους. Η λειτουργία έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου.

Άποψη από το εσωτερικό του Ναού κατά την διάρκεια της Επιμνημόσυνης Δέησης (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Μετά το τέλος της Δέησης, όλοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έλαβε μέρος το πιο σημαντικό κομμάτι της ημέρας. Η κατάθεση στεφάνου για πρώτη φορά από Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδος στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.

2 Εύχωνες με την παραδοσιακή φορεσιά και 2 Εύχωνες με την φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη μπροστά στο μνημείο αναμένουν την ΠτΔ (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Μόλις κατέφθασε η κ. Σακελλαροπούλου κατευθύνθηκε στο μνημείο όπου την περίμεναν δυο εύζωνες με την παραδοσιακή φορεσιά και δυο εύζωνες με την φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Ένας πέμπτος εύζωνας της παρέδωσε το στεφάνι το οποίο παρέλαβε η κ. Πρόεδρος και το κατέθσε πάνω στο μνημείο, έκανε ένα βήμα πίσω και υποκλίθηκε. Κατόπιν κατευθύνθηκε κάτω από τα σκαλιά και πάνω στην πλατεία όπου στεκόμενη σε στάση προσχή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά η μπάντα του αγήματος που βρισκόταν εκεί παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Τα μέλη του αγήματος αλλά και περευρισκόμενοι τραγουδούσαν τους στίχους.

Η ιστρορική στιγμή που γίνεται κατάθεση στεφάνου από ΠτΔ για πρώτη φορά στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

Μετά το τέλος του Εθνικού Ύμνου, η ΠτΔ πέρασε μπροστά από το άγημα, τους επίσημους καλεσμένους της πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, τους εκπροσώπους του ποντιακού χώρου και έκανε δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ.

Η ΠτΔ κατά την διάρκεια των δηλώσεών της (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

ΠτΔ: «Δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου»
«Με οδύνη τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο πριν από έναν αιώνα.

Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον ιερό σκοπό της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. H παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, διασφαλίζοντας έμπρακτα τον σεβασμό του ύψιστου δικαιώματος στη ζωή και της ανεκτικότητας σε κάθε εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα.

Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία και λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.