ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ξεκίνησε σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
Ξεκίνησε σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
14 Μάι
0
Σχόλια

Ξεκίνησε σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας

Ξεκίνησε σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου (IPFF) που διοργανώνει η επιτροπή νεολαίας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας. Το πρώτο του είδους του, το IPFF στοχεύει στην προβολή των πλούσιων πολιτιστικών εμπειριών των Ελλήνων του Πόντου σε ταινίες που αντανακλούν την κληρονομιά και τον πολιτισμό του Πόντου, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε επαφή ανθρώπους από την παγκόσμια κοινότητα για να πραγματοποιηθεί σε μια ιστορική στιγμή. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη νεοσύστατη νεολαία τρίτης και τέταρτης γενιάς της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας (FPAA) για να εξερευνήσει την Ποντιακή μας ταυτότητα ως κοινότητα μέσω της δημιουργικότητας. Η Επιτροπή Νεολαίας της FPAA κάλεσε κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να υποβάλουν το έργο τους στο φεστιβάλ.

H πρώτη θέση κερδίζει 1000$, η δεύτερη θέση 500$ και η τρίτη θέση 100$.

Ο Κώστας Παπουλίδης διευθυντής του IPFF 2021, μέλος της Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρει στο μήνυμα του:  «Επιβλέπω και οργανώνω όλους και φροντίζω ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο δυνατό, χρησιμοποιώντας τα δυνατά σημεία κάθε μέλους της ομάδας. Είμαι παθιασμένος με αυτό το φεστιβάλ επειδή είμαι πολύ παθιασμένος με τον Ποντιακό πολιτισμό μου. Γνωρίζω ότι εμείς, η κοινότητα του Πόντου, έχουμε τόσο μεγάλο περιεχόμενο για να δείξουμε στα μέλη της δικής μας κοινότητας και στον κόσμο. Πιστεύω ότι εμείς, η ομάδα νέων της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας, δημιουργήσαμε ένα λαμπρό μέσο για τη μεταφορά της τεράστιας και καταπληκτικής ιστορίας, του
πολιτισμού, του χορού, της γλώσσας και της μουσικής μας στη νέα γενιά, τη γενιά των ανθρώπων που είμαστε αντιπροσωπεύοντας το μέλλον μας; η νεολαία».

Η Μύρτω Μακρίδη που διευθύνει το μάρκετινγκ του IPFF 2021, και είναι εκπρόσωπος των Ακριτών του Πόντου αναφέρει: «Διαχειρίζομαι όλες τις πτυχές μάρκετινγκ του φεστιβάλ καθώς και τα
μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαι παθιασμένη με οτιδήποτε ποντιακό, από το χορό μέχρι την ιστορία, μέχρι τα τραγούδια και είμαι περήφανη για την κληρονομιά μου. Κληρονομιά με πλούσια και τεράστια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια. Οι ταινίες είναι σημαντικές για τη μετάδοση μηνυμάτων σε καθημερινούς ανθρώπους και πιστεύω ότι το φεστιβάλ είναι ένα μικρό βήμα σε έναν σημαντικό αγώνα για αναγνώριση, αναπαράσταση και προβολή. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής που μας έχουν υποστηρίξει, που βοήθησαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη που ώθησαν τα όρια και μας επέτρεψαν να κάνουμε το ίδιο. Θέλω να ευχαριστήσω το club Akrites Tou Pontou για το ότι είναι το φως καθοδήγησης για τη νεολαία τους και για την καθοδήγηση σε μια κοινότητα που συχνά προκαλεί σύγχυση στους νέους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον μπαμπά μου που με ενθάρρυνε και με ανάγκασε ελαφρώς να αρχίσω να μαθαίνω χορεύω ποντιακά!»

Η Κυριακή Κακαμανούδη βοηθός διευθυντή και εκπρόσωπος νεολαίας της Νότιας Αυστραλίας αναφέρει: «Επιβλέπω όλα τα μέλη της ομάδας και διασφαλίζω ότι ολόκληρη η ομάδα λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για να διατηρήσουμε τις Ποντιακές ταυτότητες από το παρελθόν, το παρόν και τη νεολαία, το μέλλον μας με τον υπόλοιπο κόσμο ως μια τεράστια Ποντιακή κοινότητα. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη για όλους τους θεατές σε όλο τον κόσμο να δουν όλες τις υποβολές των ταινιών. Είμαι επίσης εκστατικη που το IPFF επιτρέπει στους θεατές να είναι δια δραστικοί στην επιλογή νικητή για το Pontian Choice Award. Θέλω να ευχαριστήσω τη δική μου Pontian Brotherhood της νεολαίας και της κύριας επιτροπής της Νότιας Αυστραλίας που εκπροσώπησε το σύλλογό μας ομοσπονδιακά και για το FPAA που μου επέτρεψε να οργανώσω και να επιτύχω το IPFF 2021 στο πλαίσιο της εθνικής επιτροπής νεολαίας.»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας Παναγιώτης Στεφανίδης στο μήνυμα του αναφέρει: «Παρέχω συμβουλές και συντονίζω υποστήριξη διεθνώς για το φεστιβάλ
ταινιών. Πιστεύω ότι ταλαντούχα άτομα που χρησιμοποιούν το μέσο δημιουργίας ταινιών για να παρουσιάσουν τον πολιτισμό μας πρέπει να αναγνωριστούν. Αυτό ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τη βουτιά και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τέχνη που είναι προσβάσιμη και σχετική με την επόμενη γενιά Ελλήνων με ενδιαφέρον ή πάθος στον Ποντιακό πολιτισμό. Ελπίζω ότι αυτό το φεστιβάλ μπορεί να δώσει σε έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη μια πλατφόρμα για να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στη δημιουργία ταινιών. Εάν μπορούν να αποδώσουν την αρχή τους στη δημιουργία ταινιών σε αυτό το φεστιβάλ, τότε έχουμε επιτύχει τον στόχο μας. Δεν μπορώ πραγματικά να περιμένω να δω τις αντιδράσεις των λαών στις υποβολές για το εν λόγω φεστιβάλ. Επίσης, ανυπομονώ να δω τους κινηματογραφιστές να δείχνουν το έργο τους για να δει όλος ο κόσμος. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, τα μέλη, τους
φίλους μας για την υποστήριξή τους, αλλά διατηρώ τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στην ομάδα νέων μας που έκαναν μεμονωμένα αυτό το φεστιβάλ μαζί σε δύσκολες συνθήκες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, τη συνεργασία και την απόλυτη αποφασιστικότητα».

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Τάκης Βαμβακίδης, Μιχάλης Μινακούλης, Γιάννης Μπούσδρος και Άντυ Πασχαλίδης. Ενώ εννιά ταινίες και ντοκιμαντέρ έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Φεστιβάλ. Όλες τις λεπτομέρειες για τις ταινίες και το φεστιβάλ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.