ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η φλόγα του Πόντου στις Αχαρνές ― Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες
Η φλόγα του Πόντου στις Αχαρνές ― Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
10 Μάι
0
Σχόλια

Η φλόγα του Πόντου στις Αχαρνές ― Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες

Οι Εθελοντές Αχαρνών-Θρακομακεδόνων σε συνεργασία με τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη διοργανώνουν στο πλαίσιο της 102ης μαύρης επετείου από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ποδηλατοπορεία, λαμπαδηδρομία κι εκδήλωση μνήμης σε Αχαρνές και Θρακομακεδόνες, ανήμερα της 19ης Μαΐου (ημέρα Τετάρτη), με τίτλο «Η φλόγα του Πόντου στις Αχαρνές ― Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες», αποτίοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.

Πιο αναλυτικά:
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Λαμπαδηφορία, Αρχελάου Θέατρο Θρακομακεδόνων, 19:00-19:20

  • Λαμπαδηφορία από το Αρχελάου Θέατρο Θρακομακεδόνων μέχρι την προτομή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην πλατεία Θρακομακεδόνων.
  • Άναμμα του βωμού, που θα υπάρχει μπροστά από την προτομή του Αριστοτέλη, με τις δάδες όλων των συμμετεχόντων.
  • Χαιρετισμός προέδρου Εθελοντών Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, Νίκου Σιδηρόπουλου.
  • Ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος.

Γενικός συντονισμός ποδηλατοπορείας (10′)

Ποδηλατοπορεία, προτομή Αριστοτέλη (πλατεία Θρακομακεδόνων), 19:40-20:10

Ποδηλατοπορεία από την προτομή του Αριστοτέλη προς την Παναγία Σουμελά Αχαρνών. Οι ποδηλάτες με τη συνοδεία οχημάτων μεταφέρουν τη Φλόγα του Πόντου.

Γενικός συντονισμός λαμπαδηδρομίας (10′)

Λαμπαδηδρομία, Παναγία Σουμελά (Αχαρνές), 20:30-21:00

Οι ποδηλάτες παραδίδουν τη Φλόγα του Πόντου σε έναν ή μία δρομέα και ύστερα ακολουθεί λαμπαδηδρομία. Δρομείς, πλέον, με τη συνοδεία των ποδηλατών και των οχημάτων, μεταφέρουν τη Φλόγα του Πόντου.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Οι ποδηλάτες θα μεταφέρουν τη Φλόγα από την πλατεία Αριστοτέλους (Θρακομακεδόνες), Ολυμπιών, Αρχελάου, Θρακομακεδόνων, Πάρνηθος, Ελευθερίου Βενιζέλου, Σαμψούντος και ύστερα οι δρομείς από την Αγίου Πέτρου, Πάρνηθος, Αριστοτέλους, Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι την πλατεία Ακριτών του Πόντου (Αχαρνές).

Γενικός συντονισμός όλων (10′)

Άφιξη πομπής στην πλατεία Ηρώων Ακριτών του Πόντου (φανάρια Εθνικής Αντιστάσεως), 21:20

  • Δρομείς και ποδηλάτες σταματούν πριν από τη διασταύρωση Αγίου Διονυσίου και Εθνικής Αντιστάσεως και επί αυτής (100 μέτρα πριν από τη διασταύρωση) ξεκινούν με μουσικούς και τραγουδιστές της πόλης να τραγουδούν το «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη με κατεύθυνση το ποντιακό μνημείο. Τη Φλόγα του Πόντου στα τελευταία μέτρα θα τη μεταφέρουν τα πιο μικρά Ποντιόπουλα της περιοχής και ύστερα αυτά θα ανάψουν τον βωμό που θα βρίσκεται μπροστά από το μνημείο. Στη συνέχεια όλος ο κόσμος θα ανάψει τα 353 κεριά (όσες και οι χιλιάδες νεκροί) που θα βρίσκονται γύρω από το μνημείο με σκοπό να φωτιστεί ολόκληρο.
  • Στη συνέχεια ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης θα αναφερθεί στην ημέρα και το ύφος της εκδήλωσης.
  • Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ζωντανή σύνδεση με την κεντρική πλατεία της Τραπεζούντας, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος και αποκορύφωμα αυτής θα είναι το άναμμα των φαναριών που θα πετάξουν στον ουρανό.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους Πόντιους παππούδες και γιαγιάδες μας, οι οποίοι βίωσαν εξορίες και κακουχίες και κατάφεραν να στεριώσουν στην πόλη των Αχαρνών.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δήμο Αχαρνών για να ενταχθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση στις επίσημες του δήμου κι ενδέχεται να τροποποιηθεί το πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν λαμβάνοντας υπόψιν από τους διοργανωτές τα —κατά μέγιστον— μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του covid-19.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
6937638644 Νίκος Σιδηρόπουλος
6979495659 Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.