ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Συντονιστική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
Πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Συντονιστική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
22 Απρ
0
Σχόλια

Πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Συντονιστική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας

Καθώς πλησιάζει η 19η Μαΐου, η Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κυκλοφόρησε το επίσημο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως τον Οκτώβριο. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Επιτροπής, αναφέρεται: «Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 ανακήρυξε την 19η Μαΐου, ημέρα όπου ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Έκτοτε διεξάγεται μια μεγάλη εκστρατεία σε κάθε επίπεδο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αποτέλεσμα όλες οι παρακάτω χώρες να αποδέχονται τα συγκεκριμένα γεγονότα ως Γενοκτονία: Κύπρος, Αρμενία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, ορισμένες Ομοσπονδιακές Δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, οι πόλεις Οτάβα και Τορόντο του Καναδά και στην Αυστραλία η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας και η Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Ελληνική Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί, επίσης, από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από άλλες διεθνείς οργανώσεις και φορείς. Η Τουρκία από την πλευρά της δεν αναγνωρίζει πως υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου που προκάλεσε η Ελλάδα, εισβάλλοντας στην Ανατολία, σε λοιμό και σε ασθένειες και χαρακτηρίζει τα περί γενοκτονίας διαστρέβλωση των γεγονότων για πολιτικά κίνητρα και εσωτερική κατανάλωση. Οι εκδηλώσεις μνήμης και οι ενέργειές μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά όλους τους Έλληνες όπου γης και δεν είναι θέμα μόνο των Ποντίων, αλλά ένα Εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας. Είναι πολύ σημαντικό η Γενοκτονία να αναγνωριστεί τόσο για λόγους ηθικούς και πολιτικούς, όσο και για λόγους αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει τη σημασία της για τα θύματα και τους απογόνους τους, είναι όμως αναγκαία και για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε το έγκλημα της Γενοκτονίας να μην αποσιωπηθεί και να μην επαναληφθεί».

Για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις.

  • Την Πέμπτη, 13 Μαΐου, στις 19:00  διάλεξη του Κώστα Καλυμνιού στα αγγλικά με θέμα «Ο William Alfred Lloyd και η Απελευθέρωση του Πόντου» που θα πραγματοποιηθεί στον ημιώροφο του Ελληνικού Κέντρου (168 Lonsdale St).
  • Την Κυριακή, 16 Μαΐου, επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Ευσταθίου (221 Dorcas St, South Melbourne) στις 11:00 και στις 12:15 τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων (Domain, City of Melbourne between Birdwood Ave & Government Drive). Στις 16:00 διάλεξη του Κώστα Παταρίδη με θέμα: «Η Αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους και οι λησμονημένοι» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου του Δήμου Moreland (90 Bell Street, Coburg).
  • Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί «Μόνασμα εις μνήμη των νεκρών» στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» (7 Hartlington Street, Northcote). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το «μόνασμα» των αδικοχαμένων νεκρών της Ανατολής.
  • Την Τετάρτη, 19 Μαΐου, στις 19:00, διάλεξη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θωμά Σαββίδη, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με θέμα «Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 1913-1922», στον ημιώροφο του Ελληνικού Κέντρου (168 Lonsdale St).
  • Την Κυριακή, 30 Μαΐου, στις 10:00,  θα πραγματοποιηθεί η «Πορεία για τη Ζωή, Πορεία για την Μνήμη». Σημείο συγκέντρωσης Kokoda Memorial Archway (next to Carpark, Dandenong Ranges National Park, Melbourne). Η πορεία πραγματοποιείται ως ανάμνηση των «Λευκών Πορειών» στα ορεινά του Πόντου και ως ένδειξη τιμής για την αντοχή, το κουράγιο, τη δύναμη και τη στωικότητα των προγόνων μας.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.