ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημείο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού θα ανεγερθεί ανάμεσα στους θύτες Τουρκία και Βουλγαρία
Μνημείο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού θα ανεγερθεί ανάμεσα στους θύτες Τουρκία και Βουλγαρία
(Φωτ.: kpinelis.blogspot.com)
19 Απρ
0
Σχόλια

Μνημείο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού θα ανεγερθεί ανάμεσα στους θύτες Τουρκία και Βουλγαρία

Μνημείο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού θα ανεγερθεί στις παρυφές του Τριεθνούς, στην κυριολεξία ανάμεσα στους θύτες, την Τουρκία και τη Βουλγαρία σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) όπου έκανε και το σχετικό αίτημα.

Το μνημείο θα ανεγερθεί στον οικισμό Φυλακίου Ορεστιάδας Έβρου.

Το αίτημα έρχεται να επιστεγάσει τις επί επτά χρόνια τώρα επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης που διοργανώνει σε όλο τον Έβρο η ΕΠΟΦΕ με τη συνεργασία άλλων συλλόγων και τη στήριξη των τοπικών πολιτικών και θρησκευτικών αρχών ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης και σκοπό την ευρεία ανάδειξη της αποσιωπημένης και άγνωστης αυτής πτυχής της ιστορίας των Θρακών. Το αίτημα, μετά την αποδοχή του από το σύνολο των τοπικών θεσμικών εκπροσώπων σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για το ΚΥΤ Φυλακίου στις 4/4/2021, έγινε δεκτό και από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του η ανακοίνωση της ΕΠΟΦΕ καταλήγει: «Είθε να ανεγερθούν Μνημεία Θρακών και σε άλλα σημεία του Έβρου και της Θράκης εν γένει. Η αρχή γίνεται από το Φυλάκιο».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟΦΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του χαιρέτισε την εξέλιξη και εν όψει αυτής, αφού διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις συναφείς δράσεις του φορέα, επανακαταθέτει προς την ελληνική Πολιτεία τα αιτήματα: «Να αναγνωριστεί η 6η Απριλίου του 1914 ως “Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης”, της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία και όπως έχει ήδη πράξει εδώ και δεκαετίες, με την αναγνώριση δια νόμου της Βουλής των Ελλήνων, της 19ης Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” (1994) και της 14ης Σεπτεμβρίου ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας” (1998), και υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα. Επίσης να ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας η διδασκαλία της Θρακικής ιστορίας στα σχολεία».

Όπως τονίζει η ΕΠΟΦΕ «τα παραπάνω αιτήματα κινούνται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού, και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική δημοκρατία, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Μιας Γενοκτονίας που είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά δυστυχώς αποσιωπημένη».

Πηγή: inkomotini.news

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.