ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη θα ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη
Μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη θα ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη
(Φωτ.: el.wikipedia.org)
13 Απρ
0
Σχόλια

Μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη θα ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη

Μνημείο αφιερωμένο στον Πόντιο εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη θα ανεγερθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη έπειτα από συντονισμένες ενέργειες που έκαναν ποντιακά σωματεία και ομοσπονδίες από όλη την υφήλιο.  Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη. Σε λίγους μήνες η μορφή αυτού του ήρωα θα έχει πάρει τη θέση της στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Σε ηλικία 32 ετών πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για την Ελλάδα. Ο Καπετανίδης αποτελεί σύμβολο για τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και πρότυπο για κάθε δημοσιογράφο που υπηρετεί την ελευθεροτυπία και την αλήθεια. Τόλμησε να συγκρουστεί με τον τουρκικό εθνικισμό κρατώντας με την πένα του ζεστή στις καρδιές των Ελλήνων την αγάπη για την πατρίδα.

Η πρωτοβουλία απέδωσε χάρη στην συνεργασία των τριών ποντιακών σωματείων του Δήμου Παύλου Μελά (Ακρίτες του Πόντου, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης) με μια ομάδα δραστήριων Ποντίων. Την ιδέα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 και πρώην γενικού γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Γεωργιάδη στήριξαν από την πρώτη στιγμή ο ιστορικός Κώστας Φωτιάδης, ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ο καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης, ο οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, ο δημοσιογράφος από τη Μόσχα Νίκος Σιδηρόπουλος, ο δικηγόρος και λυράρης Θανάσης Στυλίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χορευτών Δράμας Πυρρίχιος, Δημήτρης Τσακαλίδης. Πλήθος σωματείων απέστειλε επιστολές προς τον Δήμο Παύλου Μελά με κύριο αίτημα την έγκριση τοποθέτησης μνημείου εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Τον Σεπτέμβριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Ο Δήμος Παύλου Μελά αποδέχτηκε την πρόταση και μέχρι το τέλος του Ιουνίου το έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη θα έχει τοποθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη δημιουργία του μνημείου θα καλυφθεί από τους εμπνευστές της ιδέας και όχι από τον Δήμο ή το κράτος. Ήδη η Εταιρεία Μαρμάρων Παυλίδη από τη Δράμα προσέφερε τα υλικά για τη δημιουργία της δίμετρης βάσης του γλυπτού. Το εγχείρημα στηρίζουν ενεργά ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Οι άνθρωποι που οραματίστηκαν την δημιουργία του μνημείου συναποφάσισαν με την διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά να οργανώσουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί το τραγούδι που έγραψε για τον Νίκο Καπετανίδη ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης και μελοποίησε ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος. Το τραγούδι θα ακουστεί από τα χείλη κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Την επόμενη ημέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί στο ανοιχτό θέατρο της Μονής Λαζαριστών η παράσταση «Δέηση Πόντου», η οποία θα είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καπετανίδη. Ως αφηγητής στον ρόλο του Νίκου Καπετανίδη ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Η ζωή και το μαρτυρικό τέλος του Νίκου Καπετανίδη
Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1889. Υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας. Από μικρή ηλικία άρχισε να αρθρογραφεί σε Ελληνικά έντυπα της πόλης. Μαζί με τον αδερφό του Κώστα εξέδιδαν την εφημερίδα Εποχή. Η Εποχή ήταν το κύριο μέσο ενημέρωσης των Ελλήνων του Πόντου για τα τεκταινόμενα στη φάση της Γενοκτονίας στον Πόντο. Ο Νίκος Καπετανίδης με την ακαταμάχητη αγωνιστικότητα του προκάλεσε την μήνη των Τούρκων εθνικιστών με συνέπεια να συλληφθεί τον Μάρτιο του 1921 και να φυλακιστεί πρώτα στην Τραπεζούντα και αμέσως μετά στην Αμάσεια του Πόντου. Τελικά, την 21η Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους 68 επιφανείς Έλληνες του Πόντου απαγχονίστηκε ύστερα από απόφαση των Κεμαλικών Δικαστηρίων της «Ανεξαρτησίας». Καθ’ όλη την διάρκεια της φυλάκισης του έστελνε γράμματα παρηγοριάς στην οικογένεια του, ενώ στο κελί του εμψύχωνε τους συγκρατούμενος του πριν την αγχόνη. Δίκαια ο Καπετανίδης θεωρείται ο Εθνομάρτυρας του Πόντου, ο μαχητής της ελευθεροτυπίας, η σεπτή μορφή της ελευθερίας του Πόντου και της εθνικής αυτοδιάθεσης.

Τρία γεγονότα σφράγισαν τις τελευταίες του μέρες, όπως περιγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων. Λίγο πριν φτάσει η σειρά του για την κρεμάλα, είδε μια ομάδα συμπατριωτών του να περπατά αγέρωχα προς τον θάνατο. Τότε ο ίδιος αναφώνησε: «Τι κρίμα να χάνω αυτή την Εθνική πανήγυρη». Την ώρα της απολογίας του στον Κεμαλικό δικαστή κατηγορήθηκε από την έδρα ότι κατεργαζόταν σχέδια αυτονόμησης του Πόντου. Ο ίδιος απαντώντας τόνισε ότι ο δικαστής κάνει λάθος και ότι αυτό δεν ισχύει. Προς στιγμήν ο δικαστής χάρηκε, καθώς νόμισε ότι ο Καπετανίδης θα προχωρούσε σε δήλωση μετανοίας για να γλιτώσει. Με στεντόρεια φωνή ανέκραξε ότι δεν επιθυμεί την αυτονόμηση του Πόντου αλλά την Ένωση του Πόντου με την Ελλάδα. Τέλος στην αγχόνη δεν δέχτηκε την κουκούλα και στην τελευταία του επιθυμία δήλωσε ότι θέλει να πει κάτι. Η δήλωση του ήταν: «Ζήτω η Ελλάς». Ήταν 32 ετών. Είχε μόλις παντρευτεί την Αγλαΐα Μεταξά, με την οποία δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν παιδιά. Η σορός του πετάχτηκε από τους Τούρκους σε κάποια άγνωστη περιοχή για να μην αποτελεί η ταφή του τόπο προσκυνήματος των Ορθοδόξων.

Πηγή: thestival.gr / Τάσος Ασλανίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.