ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερώτηση KKE για την αποκατάσταση των ζημιών στο αρχείο και τον εξοπλισμό του ΧΟΠ «ΣΕΡΡΑ» από την πυρκαγιά
Ερώτηση KKE για την αποκατάσταση των ζημιών στο αρχείο και τον εξοπλισμό του ΧΟΠ «ΣΕΡΡΑ» από την πυρκαγιά
05 Αυγ
0
Σχόλια

Ερώτηση KKE για την αποκατάσταση των ζημιών στο αρχείο και τον εξοπλισμό του ΧΟΠ «ΣΕΡΡΑ» από την πυρκαγιά

Επίκαιρη επερώτηση με θέμα: «Χρηματοδότηση του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων “Σέρρα” για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν το αρχείο του και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του από την πυρκαγιά της 23ης Ιούλη στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων του δήμου Ταύρου–Μοσχάτου» κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.

«Η πυρκαγιά της 23ης Ιούλη 2020 που ξέσπασε στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων του δήμου Ταύρου–Μοσχάτου, είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του. Σε μία από τις αίθουσες του κτιρίου στεγαζόταν και ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων (ΧΟΠ) “Σέρρα” ο οποίος έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, τόσο σε υλικό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Ο “Σέρρα” είναι ένα σωματείο με πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη στον τομέα της ποντιακής παράδοσης, με σκοπό την αυθεντική αποτύπωση και αναπαράσταση της παράδοσης του Πόντου (χορών, μουσικής, ενδυμασιών). Συστήθηκε το 1992 και έχει αναπτύξει στην πορεία του ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα. Μέσα από πολυετή έρευνα γύρω από την ποντιακή παράδοση έχει προχωρήσει στην έκδοση οπτικοακουστικού υλικού (CDs-DVDs) με όλη τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πόντου, στην έκδοση βιβλίων, τη διοργάνωση επιστημονικών συμποσίων και σε πλήθος επιστημονικών διαλέξεων ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα και διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Η πυρκαγιά της 23ης Ιούλη 2020, επέφερε μη αναστρέψιμο πλήγμα τόσο στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Συλλόγου (ηχεία, μικροφωνική εγκατάσταση, γραμματειακό αρχείο, αντίτυπα των βιβλίων του Συλλόγου), αλλά κυρίως στην πλούσια και άρτια ιματιοθήκη του, στην οποία φυλάσσονταν παραδοσιακές φορεσιές μαζί με τα κοσμήματα και εξαρτήματα, όλα πιστά αντίγραφα της εποχής και της περιοχής όπου άνθισε ο ελληνισμός του Πόντου. Ενδεικτικά, χάθηκαν 30 φορεσιές με όλα τα κοσμήματα και τα εξαρτήματά τους, με το κόστος της καθεμιάς εξ αυτών να κυμαίνεται από 800 έως 1000 ευρώ. Φυσικά το κόστος της ζημιάς που επήλθε, δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο σε χρήματα, το συναισθηματικό φορτίο για τα μέλη του ιστορικού “Σέρρα” είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού καταστράφηκε το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών και κόπων»

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:

  • Για την άμεση εκτίμηση του κόστους των ζημιών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε αρχειακό υλικό που έχει υποστεί ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων “Σέρρα” ώστε να αποκατασταθούν πλήρως με δαπάνες των υπουργείων ώστε να προβλεφθεί με ευθύνη και δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού η άμεση στέγαση του Συλλόγου, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του».
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.