ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Και με τη «βούλα» η συνεργασία του Cambridge με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ποντιακή διάλεκτο
Και με τη «βούλα» η συνεργασία του Cambridge με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ποντιακή διάλεκτο
(Φωτ.: xronos.gr)
26 Ιούλ
0
Σχόλια

Και με τη «βούλα» η συνεργασία του Cambridge με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ποντιακή διάλεκτο

Με τη «βούλα» πλέον θα συνεργαστούν το ιστορικό πανεπιστήμιο Cambridge και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με στόχο την μελέτη, καταγραφή και διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου.

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge απέστειλε το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο συνεργασίας στο ΔΠΘ, η Σύγκλητος του οποίου με τη σειρά της το υπέγραψε.

Κατ’ αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας. Ο «Χρόνος» από το 2018 είχε κιόλας αναδείξει την είδηση ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δια του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών διδάσκει πρώτο παγκοσμίως τα ποντιακά. Το νέο αυτό πρωτόκολλο καθορίζει επακριβώς το ρόλο που θα έχει η καθηγήτρια (του Cambridge) Ιωάννα Σιταρίδου, που μαζί με τον πρόεδρο πλέον του Τμήματος Παρευξεινίων Ηλία Πετρόπουλο, ξεκίνησαν προ δύο ετών τα πρώτα μαθήματα ποντιακής. Φέτος, ήρθε να προστεθεί στο Τμήμα και το νεοϊδρυθέν εργαστήρι μελέτης, καταγραφής και διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου, το οποίο πλέον «θα έχει άλλη υπόσταση» όπως είπε χαρακτηριστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ηλίας Πετρόπουλος, στον απόηχο της επισημοποίησης της συνεργασίας με το Cambridge.

Ο πρόεδρος του Τμήματος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς όπως λέει «το Cambridge σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει υπογράψει ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, τέτοια πρωτόκολλα. Γι’ αυτό έβαλαν κάποιες προϋποθέσεις και απαιτήσεις». Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, και με δεδομένο ότι «η Ποντιακή είναι ανεξάντλητο πεδίο, γιατί δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα σε επιστημονικό επίπεδο» —όπως λέει ο Ηλίας Πετρόπουλος— το πρωτόκολλο συνεργασίας έχει ως στόχο την καταγραφή των ποντιακών βιωμάτων ώστε να παραμείνουν άσβεστα, την διάσωση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από πολλούς τρόπους, καθώς και την επιστημονική μελέτη της διαλέκτου.

Πηγή: xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.