ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Ποντιακή διάλεκτος «ταξιδεύει» στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ποντιακή διάλεκτος «ταξιδεύει» στο Ηνωμένο Βασίλειο
(Φωτ.: xronos.gr)
05 Ιούν
0
Σχόλια

Η Ποντιακή διάλεκτος «ταξιδεύει» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου σε πανεπιστημιακό επίπεδο, φέτος τα ποντιακά ανοίγουν τα φτερά τους σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σημαντική προσπάθεια στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης αυτή τη χρονιά αποτέλεσε το εργαστήρι μελέτης, καταγραφής και διάσωσης της Ποντιακής διαλέκτου στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή.

Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να συνεργαστεί, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, με το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

Αν και τα ιδιώματα ποικίλλουν, όλοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν σε αυτή τη διάλεκτο. Τη μιλούν έως σήμερα οι απόγονοι των εξισλαμισμένων ή κρυπτοχριστιανών Ελλήνων του Πόντου. Το πρώτο βήμα στις έρευνες σχετικά με την ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναμένεται να εδραιωθεί και να συνεχιστεί από τη συνεργασία με το Κέιμπριτζ. Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, στόχος είναι το εργαστήριο να τεθεί ξανά και άμεσα σε πλήρη λειτουργία. «Λόγω της πανδημίας και της αδράνειας που προκλήθηκε, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να προσεγγίσουμε τους στόχους μας, αλλά πραγματικά αυτό το εργαστήρι θα αποτελέσει έναν σημαντικό χώρο για αυτούς που αγαπούν την ποντιακή διάλεκτο» τονίζει στο Sputnik o Ηλίας Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όπως μας εξηγεί, εκεί θα συμμετέχουν φοιτητές που διδάσκονται την ποντιακή διάλεκτο στο τμήμα, αλλά διδάσκοντες της διαλέκτου. Στον σχεδιασμό, υπάρχει ακόμα και η διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών σε διάφορα σημεία της περιοχής της Ροδόπης και της χώρας ευρύτερα, όπου εξακολουθούν να ομιλούνται διάφορες γλωσσικές ποικιλίες της διαλέκτου. Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη Γενοκτονία του Πόντου, ο καθηγητής πιστεύει ότι πρέπει να τιμηθεί με πράξεις. «Έχω ζητήσει από το προηγούμενο έτος την αγιοκατάταξη των μαρτύρων της και της Θράκης από την Εκκλησία της Ελλάδος με επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, αλλά θα έπρεπε».

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.