ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μόντρεαλ: H Γενοκτονία των Ποντίων θα συμπεριληφθεί σε μνημείο αφιερωμένο σε άλλες γενοκτονίες μετά από 22 χρόνια
Μόντρεαλ: H Γενοκτονία των Ποντίων θα συμπεριληφθεί σε μνημείο αφιερωμένο σε άλλες γενοκτονίες μετά από 22 χρόνια
(Φωτ.: artpublic.ville.montreal.qc.ca)
11 Ιούλ
0
Σχόλια

Μόντρεαλ: H Γενοκτονία των Ποντίων θα συμπεριληφθεί σε μνημείο αφιερωμένο σε άλλες γενοκτονίες μετά από 22 χρόνια

Αποδεκτό έγινε από τον δήμο του Μόντρεαλ το αίτημα του ομογενή δικηγόρου Δημήτριου Σμυρνιού για την αναγραφή της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα γενοκτονιών του 20ου αιώνα, μετά από 22 χρόνια από την ανέγερση του.

Το 1998 σε αυτή τη πόλη με έντονη την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου εγκαινιάστηκε ένα μνημείο στο Πάρκο Marcelin-Wilson που είναι αφιερωμένο στα θύματα των γενοκτονιών του 20ού αιώνα, το οποίο είναι έργο της Φρανσίν Λαριβί.

Στο συγκεκριμένο μνημείο όμως δεν είχαν αναγραφεί οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Τούρκους. Στις 19 Μαΐου 2020, ο Δημήτρης Σμυρνιός έγραψε και απέστειλε επιστολή στην δήμαρχο Μόντρεαλ Valérie Plante, γνωστοποιώντας την παράλειψη και ταυτόχρονα, κοινοποιώντας στο Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚ).Το ΕΚ αμέσως πήρε την πρωτοβουλία και στις 24 Μαΐου 2020, έστειλε επιστολή στην δήμαρχο Plante, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του εκλεκτού συμπάροικου Σμυρνιού. Η αποδοχή την οποία τυγχάνει το ΕΚ στην δημαρχία του Μόντρεαλ είναι δεδομένη, λαμβανομένου υπ’ όψη, ότι στις 15 Μαΐου του 2017, με πρωτοβουλία του ΕΚ και την βοήθεια, της τότε αντιδημάρχου, Ελληνικής καταγωγής Mme. Maria Deros, η πόλις του Μόντρεαλ αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως και η πόλης του LaSalle με την βοήθεια της δημάρχου Manon Barbe. Ταυτόχρονα το ΕΚ απέστειλε επιστολή, ευχαριστώντας τον Σμυρνιό, για την παρέμβαση του, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την συνεργασία τους. Στις 26 Ιουνίου 2020, η πόλης του Μόντρεαλ αποκρίθηκε μέσω της Stéphanie Rose, στον Σμυρνιό, αποδεχόμενο την παρέμβαση και εγκρίνοντας να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μεταξύ των άλλων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε από την πόλη του Μόντρεαλ στο Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, για την στήριξη στον εκλεκτό συμπάροικο, αλλά και στον αντιπρόσωπο, πρόεδρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά.

Μεταξύ άλλων η επιστολή αποδοχής του αιτήματος αναφέρει: «Η δήμαρχος του Μόντρεαλ, μου ζήτησε να απαντήσω στο αίτημά σας, που εκφράστηκε στην επιστολή που απευθυνθήκατε σε αυτήν, με ημερομηνία 19 Μαΐου 2020. Η επιστολή αφορούσε την προσθήκη της μνείας «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο αρχείο για το έργο του καλλιτέχνη Francine Larivée αναπαράσταση, αφιερωμένη στα θύματα γενοκτονιών τον εικοστό αιώνα, που δημοσιεύεται επί του παρόντος στον ισότοπο του Public Art Bureau. Θα θέλαμε να γνωρίζετε, ότι η δημοτική διοίκηση είναι ευαίσθητη στις ανησυχίες της Ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ και με χαρά σας ενημερώνουμε, ότι το Δημόσιο Γραφείο Τέχνης θα αποδεχθεί το αίτημά σας. Αυτό το βήμα συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15 Μαΐου 2017 (CM17 0577) και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου LaSalle, στις 3 Απριλίου 2019 (CA17 200161) για την αναγνώριση της “Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για να τιμήσει την ανάμνηση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που χάθηκαν σε αυτήν την τραγωδία που συνέβη μεταξύ του 1915 και του 1923“ και “ορίζοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θυμίζοντας τη σημασία του καθήκοντος, να θυμόμαστε”».

Πηγή: chcongress.ca

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.