ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
22 Ιούν
0
Σχόλια

Στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Τα Κρούσια» μαζί με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Οι Μωμόγεροι» Αγίου Μάρκου Κιλκίς, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στεφάνι κατέθεσε ο δήμαρχος Δημήτριος Κυριακίδης στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και μέλη των Συλλόγων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρθηκαν το μέλος του Συλλόγου του Αγίου Μάρκου Χαρούλα Βαφειάδου και η γραμματέας του Αγίου Αντωνίου Ευγενία Διαμαντίδου.

Επιμνημόσυνος λόγος της γενικής γραμματέως του Συλλόγου Αγίου Αντωνίου Ευγενία Διαμαντίδου
Τη σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου, τιμούμε τους νεκρούς μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμούμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων μιας απίστευτης τραγωδίας στην άλλοτε ελληνική αυτή γωνιά της γης, που ακόμη και σήμερα στοιχειώνει την σύγχρονη Τουρκία. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, μα κατόρθωσαν προτάσσοντας την δημιουργικότητα και το πνεύμα τους να επιβιώσουν και να διαπρέψουν. Διατήρησαν και διαφυλάττουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα και γλωσσική παράδοση  αποτελώντας για την Ελλάδα ένα κεφάλαιο δημιουργίας και υπερηφάνειας. Ο απανταχού Ελληνισμός, η μεγάλη Διασπορά του Ποντιακού Ελληνισμού, απόγονοι γενναίων και συνεχιστές μιας λαμπρής κληρονομιάς που και σήμερα πάλλεται ακόμη πιο ισχυρή στις μεγάλες κοινότητες των Ποντίων εντός και εκτός Ελλάδας, δεν ξεχνούμε και διεκδικούμε αγωνιστικά την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών, απαιτεί αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του δικαίου και της ηθικής. Αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να εξετάσει κριτικά την ιστορία της και να αποδείξει τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο, και στην προστασία των δικαιωμάτων των λαών αλλά και των εθνοτήτων που ζουν στην επικράτεια της. Χαιρετούμε την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να διδάσκεται στους νέους μας η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ζητούμε ακόμη, προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα αυτή βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη μιας κρίσης με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ως λαός και πάλι όσα μας καθιστούν μοναδικούς πολιτισμικά, ιστορικά, κοινωνικά. Σήμερα ανανεώνουμε και πάλι μια υπόσχεση τιμής στην μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και χρέους προς τους νέους όλου του κόσμου να αγωνιστούμε για την δικαίωση, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες γενοκτονίες. Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1994, που καθιέρωσε την 19 η Μαΐου, ως ημέρας μνήμης ήταν μια γενναία απόφαση, πλην όμως δεν είχε την συνέχεια που έπρεπε εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους και αφέθηκε στους ώμους των ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων, που όμως αποδεικνύονται αδύναμοι να επιτύχουν την διεθνή αναγνώριση. Όμως αν η ενότητα της προσπάθειάς μας είναι δυνατή θα μπορέσουμε μαζί να πετύχουμε την αναγνώριση για την ηθική δικαίωση των προγόνων μας και με περηφάνια να εξιστορούμε στους απογόνους μας και συνεχιστές της παράδοσης της ιστορίας μας.

Στη συνέχεια η χορωδία τραγούδησε τραγούδια και το χορευτικό του Συλλόγου Αγίου Μάρκου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Την εκδήλωση τίμησαν ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, μέλη των Συλλόγων και συγχωριανοί. Η τελετή έληξε με παράθεση από μέρους των συλλόγων δεξίωσης με ποντιακά και άλλα εδέσματα. Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά προβλέπονται.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.