ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΕΠΟΝΑ: Απολογισμός διαδικτυακών περιπτέρων 16-19 Μαΐου 2020
ΕΠΟΝΑ: Απολογισμός διαδικτυακών περιπτέρων 16-19 Μαΐου 2020
(Φωτ.: epona.gr)
07 Ιούν
0
Σχόλια

ΕΠΟΝΑ: Απολογισμός διαδικτυακών περιπτέρων 16-19 Μαΐου 2020

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το φετινό εγχείρημα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), ήτοι η δημιουργία διαδικτυακών ενημερωτικών περιπτέρων προς τιμήν της επετείου της 19ης Μαΐου. «Αφορμή γι’ αυτήν την αναπροσαρμογή στα πλάνα μας στάθηκε η πανδημία του κορονοϊού και αυτή
η έκτακτη συνθήκη —όπως ήταν αναμενόμενο— δεν μας επέτρεψε να βρεθούμε στην πλατεία Συντάγματος με τα εκθεσιακά μας περίπτερα και τις καθιερωμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 101η επέτειο από την
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από το σύνηθες, δηλαδή εκπομπές που περιλάμβαναν ομιλίες, χαιρετισμούς, τοποθετήσεις, μουσικά αφιερώματα και ειδικά video που επιμελήθηκαν τα μέλη της Ένωσης και μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αυτή διαθέτει (Facebook1 & YouTube).

Πιο συγκεκριμένα, τα διαδικτυακά περίπτερα της ΕΠΟΝΑ έλαβαν χώρα από το Σάββατο 16 Μαΐου έως και την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, με ώρα έναρξης καθημερινά τις 18:00.

«Στο τετραήμερο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε εκλεκτούς ομιλητές: καθηγητές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της ποντιακής —από Ελλάδα και Ευρώπη— και αρμενικής νεολαίας πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις μας και άφησαν σπουδαίο υλικό προς μελέτη και προβληματισμό, το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την ελληνική κοινή γνώμη. Θέλουμε, σε αυτό το σημείο, να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους: Tamer Çilingir, Carl Wilkens, Νικόλαο Μιχαηλίδη, Βασίλειο Μεϊχανετσίδη και Παύλο Κουρτίδη. Επιπλέον, στην Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, την Συντονιστική Επιτροπή  Νεολαίας της ΠΟΕ και την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας Ευρώπης της ΟΣΕΠΕ για τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς που απηύθυναν. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μουσικούς μας: Σωκράτη Ξαντινίδη, Νίκο Σοφιανίδη και Νίκο Κουλαξουζίδη (μουσικό αφιέρωμα 16ης Μαΐου), Ηλία Υφαντίδη και Παναγιώτη Κοπαλίδη (μουσικό αφιέρωμα 18ης Μαΐου) και την «Ορχήστρα 1919» της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας που απαρτίζεται από τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Μπουρμίστρωβ, Χάρη Παπαδόπουλο, Τάσο Σερεμέτη, Χάρη Καφέτση, Φίλιππος Πουρπουτίδη και Παύλο Σταματίδη (μουσικό αφιέρωμα 19ης Μαΐου) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, από την πρώτη στιγμή, στο κάλεσμά μας να τιμήσουμε τους προγόνους μας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του άρτιου αποτελέσματος» συμπληρώνει στην ανακοίνωση της.

Παράλληλα με όσα αναφέρθηκαν, δημιουργήθηκαν μικρά ενημερωτικά βίντεο τα οποία αφορούσαν στα 10 στάδια του εγκλήματος της γενοκτονίας, όπως τα αποτύπωσε ο διακεκριμένος γενοκτονολόγος Gregory Stanton μετά την Γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, αλλά και στο διεθνή Τύπο της εποχής 1914-1923, όταν και εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της υπόλοιπης Μ. Ασίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο βίντεο που προβλήθηκε ανήμερα της 19ης Μαΐου, με τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο», σε μια προσπάθειά μας να αναδείξουμε την περιπλάνηση του Ποντιακού Ελληνισμού μέχρι και πριν δύο δεκαετίες, ως απότοκο της Γενοκτονίας που υπέστη τον περασμένο αιώνα. «Η επιτυχής κατάληξη των διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων μας, πέρα από την ομαδική και σκληρή δουλειά που κατέβαλαν τα μέλη της Ένωσης, οφείλεται και στην πολύτιμη βοήθεια ορισμένων ακόμα ανθρώπων και φορέων που συνετέλεσαν καταλυτικά στη διεκπεραίωση αυτού του εγχειρήματος. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς την εταιρεία VGS και τον ιδιοκτήτη της Βασίλειο Γιαννόπουλο, για την ηχητική κάλυψη και τη συνδρομή στο κομμάτι της ηχογράφησης του μουσικού αφιερώματος της 18ης Μαΐου, τα αδελφά σωματεία μας και πιο συγκεκριμένα, τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου “Οι Ακρίτες του Πόντου”, τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας “Νέα Τραπεζούντα” και την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-ΚερατσινίουΔραπετσώνας για την παραχώρηση των χώρων τους προκειμένου να γίνει η λήψη των μουσικών αφιερωμάτων και, τέλος, τα ειδησεογραφικά sites ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr και Pontos-News για την προώθηση των εκδηλώσεών μας. Τις θερμότερες ευχαριστίες μας θέλουμε να απευθύνουμε προς τον Γιάννη Ιωακειμίδη, που επωμίστηκε την επεξεργασία και την απόδοση των διαδικτυακών μας εκπομπών. Χωρίς τη συμβολή του και τις δεκάδες ώρες που αφιέρωσε από τον προσωπικό του χρόνο, το εγχείρημά μας δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Χάρη στον επαγγελματισμό, τις κοπιώδεις προσπάθειές του και την άψογη συνεργασία μας προήλθε και το αποτέλεσμα που είδατε και θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε στο εξής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης» αναφέρει επίσης.

Παρά την πρωτόγνωρη πραγματικότητα, την Τρίτη 19 Μαΐου, μέλη της ΕΠΟΝΑ συμμετείχαν στην καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πάντα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της πολιτείας. «Παράλληλα, στηρίξαμε και την καμπάνια που διενήργησε η Ομοσπονδία με το ψήφισμα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από την πλατφόρμα παγκοσμίου εμβέλειας Avaaz.org, με παραλήπτη την τουρκική πρεσβεία. Εν κατακλείδι, οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν τελέστηκαν με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας. Αυτή η χρόνια, ωστόσο, απέδειξε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, ακόμα και αν απαιτήθηκε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή της “καραντίνας” και του εγκλεισμού, και μας οδήγησε σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι, με σύμμαχό μας την τεχνολογία και τα εργαλεία που μας προσφέρει, μπορούμε να επιτύχουμε την προβολή του ζητήματος της γενοκτονίας και να διεκδικήσουμε τη διεθνή αναγνώρισή της και κατ’ επέκταση την καταδίκη και την αποτροπή όλων των εν δυνάμει γενοκτονιών. Η ΕΠΟΝΑ, προσαρμοζόμενη στις εκάστοτε ανάγκες που ανακύπτουν, καταφέρνει και συνεχίζει τον αγώνα της έως ότου η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία, ο νόμιμος διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε ενάντια στους αυτόχθονες λαούς που κατοικούσαν στα εδάφη της πολύ πριν από την ίδια την ίδρυσή της. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Μάιο, στα ενημερωτικά μας περίπτερα στην πλατεία Συντάγματος!» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΓ. Όλα τα βίντεο της ΕΠΟΝΑ μπορείτε να τα δείτε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.