ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Λεηλασία ελληνικής εκκλησίας στον Πόντο — Ερώτηση σε τουρκική Βουλή
Λεηλασία ελληνικής εκκλησίας στον Πόντο — Ερώτηση σε τουρκική Βουλή
(Φωτ.: sigmalive.com)
31 Μάι
0
Σχόλια

Λεηλασία ελληνικής εκκλησίας στον Πόντο — Ερώτηση σε τουρκική Βουλή

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, αρμενικής καταγωγής, Γκαρό Παϊλάν, σχετικά με τη λεηλασία ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο χωριό Γεσίλντερέ στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου. Σε ερώτηση που απηύθυνε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο Παϊλάν αναφέρει ότι «η εκκλησία που είχε καταφέρει να αντέξει στο χρόνο, τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες της, που κοσμούν τους τοίχους του ναού, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή –στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι— είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».

Εκτός από τον Τούρκο βουλευτή, την αποκατάσταση της εκκλησίας που έχει υποστεί ζημιά από ιερόσυλους ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί έπειτα για θρησκευτικό τουρισμό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα Μαρία Ζαχαράκη στην Τουρκία, ο Παϊλάν ρωτά τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού:εάν έχουν εξακριβωθεί οι ταυτότητες των ατόμων που πραγματοποίησαν τις εκσκαφές προς αναζήτηση θησαυρού στην εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο και εάν έχουν κινηθεί εναντίον τους νομικές διαδικασίες, για ποιο λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται εντός του χωριού του Γεσίλντερέ, εάν υπάρχει πρόθεση εργασιών αποκατάστασης της εκκλησίας και λειτουργίας της ως τόπος λατρείας, ποιες είναι οι ενέργειες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής μνήμης και των πολιτιστικών αγαθών των Χριστιανών.

Πηγή: sigmalive.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.